Wonen

Werk je woning af met zetwerk

Werk je woning af met zetwerk.v1

Nieuwbouwwoning of zelf aan het verbouwen? Dan wil je jouw project natuurlijk graag afwerken met de juiste finishing touch. Zetwerk is daarbij onmisbaar. Zetten stelt je in staat om randen van daken, kozijnen en nokken op een passende en sluitende manier af te werken. Het kan toegepast worden op platte, lange vlakken. Deze kunnen vervolgens op maat gebogen worden. Met behulp van deze techniek krijg je een rand die precies past op datgene dat jij wilt afwerken. Een ideale manier om je wanden of randen af te werken, binnenhuis watervrij te blijven, of juist de waterafvoer vanaf het dak te reguleren. Zetten is niet de gemakkelijkste klus, maar gelukkig bestaan er gespecialiseerde bedrijven die jou graag te hulp komen om je van de juiste sluitstukken te voorzien.

Wat is zetwerk

Zetwerk is de naam voor het bewerken van stalen platen die met behulp van machines in een bepaalde vorm worden gebogen. Zetten is dus een vorm van metaalbewerking, waarbij een plaat of profiel met een pers behandeld wordt. Dit is het gemakkelijkst uit te leggen door je voor te stellen dat je eerst een platte, lange plaat hebt (tweedimensionaal). Met behulp van zetmachines wordt die plaat omgebogen tot een driedimensionale vorm. Vaak wordt een plaat in de U-vorm gezet, zoals bij een dakrand. Maar er zijn meerdere profielen mogelijk. De materialen die zich het beste lenen voor zetten zijn koper, aluminium, zink, roestvrijstaal en plaatstaal.

Hoe het werkt

Voor kleine platen kan men gebruik maken voor een handmatige zetter. Voor zeer grote platen echter, wordt een zetmachine gebruikt. Die drukt dan langzaam op het staal, zodat het ombuigt. Eerst wordt de plaat natuurlijk afgetekend, om de verbuiging op je juiste plek te zetten. Vervolgens wordt de plaat precies op de te verbuigen lijnen onder de pers gelegd. Daaronder bevindt zich een plooi waar de plaat vanaf de bovenkant in wordt geduwd, totdat precies de juiste hoek is bereikt. Zo’n machine kent een enorme perskracht, die vaak elektrisch of hydraulisch aangestuurd wordt. Zetwerk wordt vaak gebruikt om lasranden te voorkomen. Het zetten van grote of lange platen is best een lastige klus. Gelukkig bestaan er gespecialiseerde bedrijven voor wie dit dagelijkse kost is. Zij kunnen voor jou platen van verschillende materialen op maat zetten.

Zetwerk nodig?

Het bekendste voorbeeld van het gebruik ervan zijn dakranden: de plek waar het water vanaf het dak in belandt wanneer het regent. Voor een dergelijke situatie kun je heel goed gebruik maken van zetwerk. Ook kun je denken aan een golfplaten dak. De nok daarvan heeft vaak nog een spleet op de plek waar de twee dakplaten elkaar raken. Dit zijn randen die met behulp van zetwerk in de lengte van het dak kunnen worden gesneden en gebogen en de nok dus op een perfecte manier afsluiten. En zo zijn er nog veel meer situaties te bedenken waar zetten een uitkomst in is!

Sluitstuk

Gezette stukken kunnen worden gezien als de kroon op het werk van de verbouwing van jouw dakkapel, gerenoveerde dag, schuur of dakranden. Het zijn de missende schakels tussen het bouwwerk en zaken waar je tegen beschermd wilt worden, zoals water en kou. Daarom wordt het vaak ook wel gezien als een sluitstuk, het puzzelstukje dat nog miste. Mis jij ook een puzzelstukje? Onderzoek dan gauw hoe zetwerk voor jouw proces inzetbaar is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *