InterieurWonen

Gids voor het aanschaffen van een houten vloer

Gids voor het aanschaffen van een houten vloer

Zelfs wanneer je al eerder een houten vloer hebt aangeschaft, kan het moeilijk zijn om een goede keuze te maken. Door alle opties kan het mogelijk overweldigend voor je zijn. En dat is natuurlijk niet handig bij het maken van een keuze. Om de keuze voor wat makkelijker te maken, geven wij je een aantal handige tips. Zo zal je mogelijk een stuk sneller een goede keuze kunnen maken.

Stijl

Laten we beginnen met het leukste onderdeel van het kiezen van een vloer. Namelijk: de opties in stijl. We willen je allereerst aanraden om een langs te gaan bij een showroom. In de buurt een vloer kopen is dan ook het meest handige. Maar je kunt natuurlijk ook online een vloer bestellen. Zorg er hierbij altijd voor dat je voldoende advies krijgt van je leverancier.

Het soort hout heeft altijd een grote invloed op de algehele stijl die het creëert. Zo zal een eiken houten vloer een een opvallende stijl creëren. Maar heb je ook rustigere houtsoorten. Zorg er in ieder geval voor dat het soort hout bij de rest van je interieur past.

En dit geldt ook voor de kleur ervan. Je kunt een lichte kleur het beste in een kleinere ruimte gebruiken. Terwijl donkere kleuren in grote ruimtes een warme en mooie uitstraling geven.

De breedte is ook een belangrijk aandachtspunt. Wil je een traditionele uitstraling? Dan kun je het beste voor smalle planken kiezen. Deze passen ook heel goed in kleinere ruimtes. Brede planken zijn dan weer aan te raden wanneer je een open karakter wilt creëren. Het is zelfs mogelijk om verschillende breedtes met elkaar te combineren. Dit wordt bij vintage uitstralingen zo nu en dan toegepast.

De locatie van de vloer

Een houten vloer is voor veel ruimtes in je huis een goede keuze. Denk vooral aan woon- en eetkamers, slaapkamers of gangen. Daarnaast worden houten vloeren ook in keukens aangelegd. Maar moet je hier wel opletten met het morsen van eten en drinken. We raden je echter niet aan om houten vloeren in badkamers of andere vochtige ruimtes te leggen. Vaak zijn ze niet bestendig tegen overmatig vocht, waardoor ze kunnen beschadigen.

Gids voor het aanschaffen van een houten vloer

Mate van duurzaamheid

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk kunnen genieten van je houten vloer. Maar er zijn een aantal factoren die de mate van duurzaamheid beïnvloeden. Want haast iedere houten vloer zal beschadigd kunnen worden. Zelfs de hardste houten vloeren die je kunt vinden. Maar toch is het slim om de mate van duurzaamheid af te stemmen met hoe je de vloer gaat gebruiken. Heb je kinderen of huisdieren die veel over de vloer zullen gaan lopen? Kies dan bij voorkeur een duurzame vloer. We zullen een aantal factoren met je doornemen die de mate van duurzaamheid zal bepalen.

Allereerst kun je rekening houden met de houtsoort. Je kunt er vanuit gaan dat hoe harder het hout is, hoe beter het bestand zal zijn tegen deuken. Zorg ook voor een beschermende afwerking wanneer je van maximale duurzaamheid wilt genieten.

Daarnaast zal het glans niveau en vloer textuur van invloed zijn op de zichtbaarheid van slijtage. Een matte afwerking zal bijvoorbeeld heel goed zijn in het verbergen van slijtage door dagelijks gebruik. Ten slotte kun je nog voor een redelijk waterbestendige vloer kiezen. Want hoewel houten vloeren niet bekend staan om bestendigheid tegen water. Zijn er wel degelijk vloeren beschikbaar die beter tegen vocht kunnen dan andere varianten.

Met dit artikel hopen we je genoeg informatie te hebben gegeven voor het kiezen van een geschikte vloer. Wij wensen je  succes en vooral veel plezier met het uitkiezen van een houten vloer!

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.