Wonen

Waarom goed ventileren belangrijk is

Waarom goed ventileren belangrijk is

Het belang van goede ventilatie wordt nog heel vaak onderschat. Veel mensen zien het als een luxe. Niet als een vereiste. En dat terwijl voldoende ventileren van essentieel belang is voor de gezondheid. Door te weinig ventilatie zal de luchtvochtigheid in huis te hoog worden en hebben bacteriën en schimmels vrij spel. Allemaal dingen die slecht zijn voor de gezondheid en veel klachten kunnen opleveren. Wist je dat voldoende ventilatie en schone lucht ook nog eens goed is voor de werkprestaties? Zowel op kantoor als thuis kan goede ventilatie met behulp van één van de systemen van zehnder van pas komen.  

Weet wanneer ventileren noodzakelijk is

Het is slim om standaard een ventilatiesysteem in iedere ruimte te gebruiken. Je kunt er echter ook voor kiezen om te ventileren wanneer dat echt nodig is. Maar hoe weet je nu wanner ventilatie van belang is? Hier zijn gelukkig eenvoudige opties voor. Zo kan je investeren in een CO2 meter. Hierop is duidelijk te zien wanneer de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte in de ruimte te hoog zijn. Op dat moment weet je zeker dat het noodzakelijk is om extra te ventileren.

Verschillende vormen van ventilatie

Er zijn verschillende mogelijke vormen van ventilatie die je kunt gebruiken voor een gezondere lucht in huis of op kantoor. Hierbij maken we doorgaans onderscheid tussen natuurlijke- en mechanische ventilatie.

  • Mechanische ventilatie: het voordeel van deze vorm van ventilatie is dat het geheel naar wens kan worden afgestemd. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor extra ventilatie wanneer er tijdelijk meer mensen in een ruimte aanwezig zijn en is het bovendien ook mogelijk om de hoeveelheid ventilatie per dag in te stellen. Je kunt er zelfs voor kiezen om het ventilatiesysteem tijdelijk volledig uit te schakelen. Bijvoorbeeld wanneer er verder niemand in de ruimte verblijft. Wil je het ventilatiesysteem enkel gebruiken wanneer dit écht nodig is? Maak dan tevens gebruik van een CO2 meter. Hierop is duidelijk te zien wanneer ventilatie noodzakelijk is, zodat je niet onnodig extra ventileert en energie verbruikt.

  • Natuurlijke ventilatie: bij deze vorm van ventilatie moet je aan dingen denken die je geheel zelf kunt doen. Denk aan het openzetten van de ramen en deuren of het laten plaatsen van ventilatieroosters. Het nadeel van natuurlijke ventilatie is dat je nooit weet hoeveel er precies geventileerd wordt en of het voldoende is. Bovendien is het slechts een tijdelijke oplossing. De lucht die door de ramen en deuren naar binnen komt, zal na enkele uren alweer vervuild zijn door stof. Daarnaast kan het ook niet ieder seizoen worden toegepast. In de zomermaanden is het doorgaans geen probleem om ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. In de winter zal dit echter niet de voorkeur hebben.

Voordelen van ventileren

Maar waarom is ventilatie toch zo belangrijk? Allereerst natuurlijk om over meer gezonde lucht in huis of op kantoor te beschikken. Dit voorkomt gezondheidsklachten en kan tevens tot een hoger concentratievermogen en uiteindelijk ook betere werkprestaties leiden. Bovendien kan voldoende ventilatie in nieuwbouwwoningen ook tot een flinke energiebesparing leiden. Vochtige en vervuilde lucht, die in nieuwbouwwoningen door de enorm goede isolatie bijna niet meer uit huis kunnen, is veel moeilijker te verwarmen dan schone lucht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *