Wonen

Breng zelf uw netwerkverbinding tot stand middels geschikte UTP bekabeling

Breng zelf uw netwerkverbinding tot stand middels geschikte UTP bekabeling

U wilt een nieuw netwerk aanleggen maar u weet niet waar u moet beginnen? U wilt een nieuwe internet kabel kopen maar weet niet welke keuze u moet maken?  U hoort allemaal termen waar u nog nooit eerder van heeft gehoord en u bent de draad even kwijt? Geen paniek!

Pak een kopje koffie of thee, ga lekker zitten en lees rustig verder.

Welke internetkabel past het best bij mij?

Een UTP kabel is een zeer populaire kabel voor computernetwerken en bestaat uit gedraaide aderparen met een standaard kleurcodering.  Een UTP kabel maakt het mogelijk om apparatuur en in- en opbouwdozen te voorzien van een netwerkverbinding. In de volksmond wordt een UTP kabel ook wel een patchkabel, internetkabel of netwerkkabel genoemd.

Een internetkabel koopt u gemakkelijk en snel online. Belangrijks is te weten welke kabel in uw situatie het meest geschikt is. Houd daarom bij het kopen van een UTP kabel te allen tijde rekening met de volgende zaken;

  1. Welke categorie internetkabel moet ik kiezen?

De categorie van de internetkabel zegt iets over de overdrachtssnelheden en doorvoersnelheden. De doorvoersnelheid wordt ook wel de bandbreedte genoemd.  Een hogere categorie betekent hogere snelheden Hieronder volgt een opsomming van de snelheden per categorie:

Categorie Cat5e Cat6 Cat6a Cat7
Overdrachtssnelheid Tot 1000 Mbit/s Tot 1000 Mbit/s 10.000 Mbit/s 10.000 Mbit/s
Doorvoersnelheid 100mhz 250mhz 500mhz 600mhz
  • Ga ik voor CCA of voor 100% koper?

De CCA en de 100% koperen kabel zien er van de buitenkant beiden hetzelfde uit. Het verschil zit hem in de kern. Een CCA (Copper Clad Aluminium) draad maakt gebruik van een koperen draad maar bevat een aluminium kern.  De 100% koperen kabel, de naam zegt het al, bestaat volledig uit een koperen draad.  Koper is flexibeler dan aluminium, met name op de langere termijn. Dit verkleint de kans op kabelbreuken. Tevens is de geleiding van 100% koper beter dan CCA.

  • Heb ik een afgeschermde kabel nodig?

Internetkabels zijn verkrijgbaar in on-afgeschermde (UTP) en afgeschermde varianten (FTP / SSTP / SFTP). Wanneer de netwerkkabel in aanraking komt met een COAX- en / of stroomkabel, is een afgeschermde kabel nodig. De afscherming zorgt ervoor dat kans op interferentie (data overspringen) wordt verkleind.

  • Biedt een standaard patchkabel uitkomst? Of kies ik voor en internetkabel op rol?

Tot slot zijn er nog verschillende typen kabels. Zo bestaat er de standaard patchkabel. Deze kabel is voorzien van bijbehorende connectoren. Daarnaast is er de internetkabel op rol. Deze is verkrijgbaar in de zogeheten ‘soepele’ en ‘stugge’ variant. Deze twee typen kabels worden zonder connectoren aangeboden.

Twee kabels, betekenen ook twee doeleinden, maar hoe zit het nu precies?

De algemene regelgeving is als volgt:

  • Monteert u de kabel af op een wandcontactdoos of een patchpaneel? Kies dan voor een stugge UTP kabel.
  • Monteer u een RJ45 stekker aan de kabel? Dan kiest men in de regel voor een soepele kabel.

Welke kabel koop ik?

Zoals u zojuist heeft kunnen lezen, hoeft een UTP kabel kopen niet zo moeilijk te zijn als u wellicht in eerste instantie dacht. De kabelkeuze is dus geheel afhankelijk van het doel en de huidige/ toekomstige situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *