Wonen

Geen netwerk zonder de perfecte UTP kabel

goed netwerk

Iedereen die een nieuw netwerk gaat aanleggen, of die zijn of haar huidige netwerk wil aanpassen, komt in aanraking met UTP kabels. Een goed werkend netwerk staat of valt namelijk bij de juiste bekabeling.

Met behulp van het juiste UTP gereedschap in combinatie met bijpassende accessoires zoals connectoren, breng je door middel van het gebruik van UTP kabels, een degelijk en betrouwbaar netwerk tot stand.

Waaraan herken je UTP bekabeling?

UTP kabel is de algemene term die we gebruiken voor internetkabels. Toch staat UTP voor ‘unshielded’ oftewel niet afgeschermd zijn. Deze bekabeling is verkrijgbaar in verschillende varianten; de kleur, de lengte, maar ook de categorie waaronder de kabel valt. Elke categorie heeft zijn eigen kenmerken betreffende de algemene snelheid en de doorvoersnelheid.

Welke categorie kabel kies ik?

Om te weten welke UTP kabel het meest geschikt is voor het netwerk dat u wilt creëren is het handig om inzichtelijk te hebben welke categorieën er zijn en wat de capaciteit per categorie is.

  • CAT5e; Deze kabel bereikt snelheden tot wel 1.000 megabit per seconde, met doorvoersnelheden van 100 megahertz. Deze kabel wordt nog veel gebruikt, maar kan niet meer goed meekomen met de toenemende wens van gebruikers vandaag de dag.
  • CAT6; Deze kabel is in staat snelheden van 1.000 megabit per seconde te behalen. De doorvoersnelheid is ten opzichte van de CAT5e kabel echter hoger, namelijk 250 megahertz. Dit is de huidige standaard netwerkkabel.
  • CAT6a; Deze kabel brengt gegevens over met snelheden tot 10.000 megabit per seconde. De doorvoersnelheid van deze kabel is 500 megahertz. Deze nieuwere kabel is ook zeer geschikt voor gebruik in combinatie met glasvezel.
  • Cat7; Deze kabel staat ook in de categorisatie UTP kabels, terwijl deze kabel eigenlijk een afgeschermde kern heeft en dus officieel níet unshielded is. Deze kabel haalt snelheden tot 10.000 megabit per seconde en heeft een doorvoersnelheid van 600 megahertz.

UTP kabels online bestellen

Online UTP kabels bestellen is tegenwoordig minder lastig dan in het verleden. Zeker als u inzichtelijk heeft welk soort UTP kabel u nodig heeft, is het slechts nog een kwestie van het kiezen voor een juiste kleur en afmeting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *