InterieurWonen

Alles wat je moet weten over de kloostertafel

Alles wat je moet weten over de kloostertafel

De robuustheid van de kloostertafel is tegenwoordig erg populair. Toch doet de naam niet bij iedereen een belletje rinkelen. Van origine werden kloostertafels gemaakt van de bomen die rondom het klooster stonden. Het hout werd beschouwd als iets heiligs. In die tijd waren het ook met name de monniken die aan de tafel mochten werken. 

Tegenwoordig is dat natuurlijk wel anders, maar de naam is blijven bestaan. In eerste instantie werd de kloostertafel vooral gezien bij landelijke interieurs. Inmiddels weten we deze bijzondere tafels echter ook met vrijwel ieder ander interieur te combineren. Van landelijke tot industriële woonstijlen, een kloostertafel kan eigenlijk altijd. Wil jij binnenkort een kloostertafel kopen en ben je benieuwd wat je ervan kunt verwachten? Hier vind je alles wat je moet weten over deze unieke tafels! 

Verschillende houtsoorten

De allereerste kloostertafels werden van eikenhout gemaakt. Inmiddels worden er echter ook andere houtsoorten toegepast. Populair zijn teakhout en grenen. Toch blijft ook eikenhout onverminderd populair. Al deze houtsoorten hebben één ding gemeen: ze kunnen de echte robuuste stijl enorm goed weergeven. Het grootste en tevens belangrijkste kenmerk van de kloostertafel is immers dat deze een ontzettende doorleefde uitstraling heeft. Zelfs een tafel die gloednieuw is, ziet eruit alsof deze al jaren in gebruik is. Dat is nu ook juist de charme van kloostertafels. De tafels bieden karakter en zijn interessant om naar te kijken. Anders dan alle andere standaard en moderne tafels die je tegenwoordig in de winkels kunt krijgen. Door voor een kloostertafel te kiezen, kies je voor uniciteit. 

Zelf samenstellen 

Kloostertafels zijn altijd uniek. Iedere tafel wordt van ander hout en bomen gemaakt. Hierdoor ziet iedere plank er ook anders uit. Geen enkele tafel is dus identiek aan elkaar. Je beschikt altijd over een geheel origineel exemplaar. Bovendien geven sommige winkels je zelfs de mogelijkheid om de tafel geheel naar wens samen te stellen. Zo bepaal je welk houtsoort gebruikt wordt en hoe robuust en grof deze eruit mag zien. Zo creëer je samen met échte vakmensen een prachtig plaatje. 

Kloostertafels onderhouden 

Als je een unieke tafel kiest, dan wil je natuurlijk ook weten hoe je deze in optimale conditie kunt houden. Hoe onderhoud je bijvoorbeeld een kloostertafel? Hoe kun je dit precies aanpakken? Robuuste kloostertafels zijn in principe zeer eenvoudig te onderhouden. Bovendien verschilt het per houtsoort welke behandelingen deze nodig zal hebben. 

De meeste winkels raden aan om de kloostertafel in de eerste weken nog even met rust te laten. Maak deze dan ook zo min mogelijk nat en maak vlekken of nattigheid schoon met een droge doek. Na enkele weken is het ook mogelijk om de doek licht vochtig te maken. Zo zorg je ervoor dat de tafel eerst goed aan de omgeving weet te acclimatiseren. Sommige specialisten adviseren zelfs om de tafel de eerste 4 weken helemaal met rust te laten. Dus hier ook zo min mogelijk gebruik van te maken. Zo geef je de tafel de ruimte om aan zijn nieuwe plekje te wennen. De olie waarmee de tafel is bewerkt kan zo goed intrekken. Gebruik tevens placemats en onderzetters om kringen in het hout te voorkomen.

Gekozen voor een niet-gelakte tafel? Dan kun je deze na circa 24 uur alweer goed gebruiken. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.