AlgemeenInterieurWonen

Hoe belangrijk is een opstalverzekering?

Hoe belangrijk is een opstalverzekering

Er zijn tegenwoordig zoveel verzekeringen, dat veel mensen het lastig om te bepalen welke verzekeringen nou écht een must zijn. Vandaag lichten wij de opstalverzekering uit. Wat is het en in welke situatie is het een aanrader om deze verzekering af te sluiten?

Wat is een opstalverzekering?

Voordat we ingaan op het belang van een opstalverzekering, is het eerst goed om te weten wat een opstalverzekering is. Een opstalverzekering is een verzekering voor schade aan je woning, tuin en alles wat daaraan vast zit, zoals het dak, zonnepanelen, laadpaal, schuur, keuken en deuren. Ook de bijgebouwen waar je de eigenaar van bent zijn verzekerd. Mits deze niet verder dan 500 meter van je woning staan. 

Wat is het verschil met een inboedelverzekering?

Een opstalverzekering verzekert schade aan je woning door bijvoorbeeld brand, storm, diefstal, vandalisme en waterschade. Hoewel dit misschien in eerste instantie doet denken aan de inboedelverzekering, zit er een groot verschil tussen beide verzekeringen. Zo is een inboedelverzekering er voor schade aan losse spullen, terwijl een opstalverzekering geschikt is voor spullen die onderdeel uitmaken van je woning of tuin. Zo kan je denken aan een keuken, zonnepanelen, bestrating, zwembaden et cetera.

Waarom?

De kans dat je te maken krijgt met een brand, inbraak of een blikseminslag is klein. Toch kan ook jij hier mee te maken krijgen. Houd er rekening mee dat de gevolgen dan erg groot zijn. Daarom is het een absolute aanrader om je hier tegen te verzekeren. De schade kan namelijk heel hoog oplopen en het zou zonde zijn als je alles zelf moet betalen.

Heb je een huurwoning? Dan hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. In dit geval ligt dit bij de eigenaar van je huurwoning. Toch kan het zo zijn dat je het wel een fijn idee vindt om je huurwoning extra te verzekeren. In dit geval is het een aanrader om de huurdersbelangenverzekering af te sluiten. Zo verzeker je alle verbeteringen aan je huis tegen schade.

Hoe duur?

Hoeveel je per maand betaald voor een opstalverzekering? Dat verschilt. Online kan je gemakkelijk je opstalverzekering berekenen. Hoe dit werkt? Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar waar je woont en wat de gezinssamenstelling is. Aan de hand van een aantal gegevens wordt je premie berekend, zodat je meer duidelijkheid krijgt. Over het algemeen geldt dat je vaak maar een paar euro per maand kwijt bent aan de opstalverzekering. Tegen die paar euro per maand kan de potentiële schade aan je huis niet tegenop! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.