InterieurWonen

Wat is verzekerd door een opstalverzekering

Wat is verzekerd door een opstalverzekering

Iedereen die een koopwoning met hypotheek bezit is verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Ook als er geen hypotheek meer op de woning rust is het verstandig een opstalverzekering te hebben ook al is het dan geen verplichting meer. Wanneer u schade aan de koopwoning heeft die veroorzaakt is door brand, lekkage, storm en diefstal kunnen de herstelkosten daarvan hoog oplopen. Met een opstalverzekering bent u verzekerd tegen al deze risico’s.

Opstalverzekering, woonhuisverzekering en woonverzekering

De verschillende termen worden vaak door elkaar gebruikt en dat schept nogal eens verwarring. Een opstalverzekering verzekerd niet alleen de woning maar ook de bijbehorende schuurtjes, leidingen, zonnepanelen en schuttingen mits deze aan de woning vastzitten. Een woonverzekering is een combinatie van een inboedel en een opstalverzekering. Deze verzekering dekt schade door bijvoorbeeld brand, storm of inbraak. Een woonhuisverzekering is hetzelfde als een opstalverzekering. Vooral het gebruik van de namen woonverzekering en woonhuisverzekering zorgt voor veel verwarring.

Diverse soorten opstalverzekering

De opstalverzekering zelf kent nog wel verschillende soorten dekkingen. Zo onderscheiden we een brandverzekering die dekking geeft tegen brand, ontploffing of blikseminslag. Een ander soort dekking is de UGV ofwel uitgebreide gevaren verzekering. Deze verzekering geeft extra dekking tegen stormen (windkracht 7 of meer), diefstal, vandalisme en neerstortende vliegtuigen. Maar er zijn nog meer risico’s afgedekt door de extra UGV. Denk hierbij aan schroei-,zeng en smeltschade bijvoorbeeld. Ook schade door water dat via de begane grond is binnengestroomd of schade veroorzaakt door hak en breekwerk om een leiding te repareren wordt gedekt door een extra UGV verzekering. Tot slot is er nog een Allrisk dekking die zoals zijn naam al doet vermoeden alle risico’s dekt.

Welke factoren bepalen de kosten van een opstalverzekering?

De kosten voor een opstalverzekering wordt bepaald door een aantal factoren.

  • De woonplaats waar de woning staat
  • Het eigen risico
  • De staat van onderhoud van de woning
  • De bouwaard van de woning (rieten dak of houten woning)
  • De herbouwwaarde van de woning.

Voor bijzondere woningen die bijvoorbeeld vallen onder monumenten kunnen aparte voorwaarden en premies gelden.

Wat wordt niet gedekt door de opstalverzekering?

Een opstalverzekering dekt geen schade die al bestond op het moment dat u de verzekering afsluit. Verboden activiteiten(verborgen wietplantage) ook al weet u hier niets vanaf en aardbevingen vallen niet onder de dekking van de opstalverzekering. De opstalverzekering is daarnaast niet geldig voor schade die ontstaat door brand, water of inbraak aan een woning die niet meer wordt bewoond. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.