DuurzaamInterieurWonen

Hoeveel spotjes in de woonkamer?

Hoeveel spots heb ik nodig?

Spotverlichting is een van de meest gebruikte verlichtingsmethodes in de woonkamer. Niet zo vreemd ook als je bekijkt wat de talloze mogelijkheden van deze verlichting zijn. Voorheen werd er altijd gebruik gemaakt van een standaard lichtplan, een raster. Verlichting moest zo ver uit elkaar hangen en er moesten zoveel lichtbronnen aanwezig zijn. Dat gold ook voor spotjes in de woonkamer. Inmiddels is dat gelukkig niet meer het geval. Spotjes worden op basis van lichtbehoefte geplaatst. Wanneer er veel licht nodig is, zullen er meer spotjes geplaatst worden. Wanneer de lichtbehoefte minder is, worden er minder lichtbronnen geplaatst. Zo simpel is dat. Tenminste, dat zou je zeggen. Maar is het wel echt zo eenvoudig? Kunnen wij antwoord geven op de vraag: hoeveel spotjes van Straluma zijn er nodig in de woonkamer?

Hoeveel spots heb ik nodig?

Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om jezelf enkele vragen te stellen. Hoeveel spots je nodig hebt, hangt af van diverse factoren. Wij zetten de belangrijkste voor jou op een rijtje:

  • De functie van de verlichting: geniet je van basis,- accent,- of sfeerverlichting? Ieder soort verlichting kent een ander protocol. Wanneer je spotjes als basisverlichting wilt gebruiken, zal je logischerwijs van een hogere lichtopbrengst gebruik moeten maken. Dit in tegenstelling tot accent- of sfeerverlichting. Hier genieten we juist meer van een lagere lichtopbrengst. Bepaal daarom eerst de functie van de spots, alvorens je tot aankoop overgaat.
  • Afstand: wat is de afstand van het plafond tot de vloer of een bepaald object? Op basis van de afstand kan je goed inschatten hoeveel lichtbronnen er nodig zijn en wat de lichtopbrengst moet zijn.

Hoeveel spots heb ik nodig?

Spots in de woonkamer

Je hebt keuze uit talloze verschillende opties als je spotverlichting in de woonkamer wilt plaatsen. Zo kan je gebruik maken van opbouw- of inbouw verlichting. Bij inbouw spotjes wordt de verlichting in een muur of meubelstuk geïntrigeerd. Hierdoor geniet je van een zeer strakke en moderne uitstraling. Bovendien zijn er minder armaturen om af te stoffen! Het nadeel van inbouw spots is dat er altijd voldoende loze ruimte in de muur moet zijn. Dit is niet bij iedere woning het geval.

Opbouw spots zien er misschien iets minder strak uit, maar beschikken wel over talloze voordelen voor de gebruiker. Met opbouw spots is het mogelijk om via één lichtbron meerdere spots te plaatsen. Zo geniet je van enorm veel verlichting, zelfs als er weinig elektriciteitskabels in de ruimte aanwezig zijn.

Wanneer je spots in de woonkamer wilt plaatsen, zal je logischerwijs meer sfeer in de ruimte willen brengen. Dit is immers de ruimte waar je samen komt met vrienden en familie, de leukste gesprekken voert en geniet van je vrije tijd. Een goede dosis sfeer mag dan ook zeker niet ontbreken. Sfeerverlichting breng je eenvoudig aan met dimbare spots. Zo kun je de verlichting naar eigen wens aanpassen en het moment aanpassen. Let wel op: niet iedere spot kan ook daadwerkelijk gedimd worden. Wanneer je over ledlampen beschikt zal je eerst op zoek moeten gaan naar speciale dimbare lichtbronnen. Deze worden niet standaard dimbaar geleverd. Halogeen lampen kunnen wel altijd gedimd worden.

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.