BadkamerWonen

Alles over het ventileren van je badkamer

Alles over het ventileren van je badkamer

Wanneer je gaat douchen of een bad neemt, is het erg belangrijk dat de lucht goed wordt geventileerd. Want is dit niet het geval? Dan krijg je last van veel nare problemen. Denk aan overtollig vocht, nare geuren  en condens. En dit kan zorgen voor schimmels en algemene beschadiging van je badkamer. Het is daarom erg belangrijk om je badkamer van voldoende ventilatie te voorzien.

Mogelijkheden voor badkamer ventilatie

Er zijn verschillende mogelijkheden voor ventilatie in je badkamer. Zo kun je een badkamerventilator kiezen in verschillende uitvoeringen. Allereerst de standaard badkamerventilator. Hier zit enkel een schakelaar of koord op. Waardoor je de ventilator zelf moet in- en uitschakelen. Maar je kunt ook voor een badkamerventilator kiezen met een timer. Deze gaat automatisch aan wanneer je de badkamer inloopt. En ben je klaar? Dan ventileert de machine nog even na. Ten slotte heb je nog een badkamer ventilator met hygrostaat. Deze zal aangaan wanneer de luchtvochtigheid boven een bepaald niveau komt. De machine zal zich pas uitschakelen wanneer de luchtvochtigheid weer onder dit niveau komt.

Dit kun je zelf doen

Ventilatoren zijn cruciaal wanneer je de luchtkwaliteit in huis hoog wilt houden. Maar uiteindelijk zal je jezelf ook voldoende moeten inspannen om de kwaliteit te waarborgen. Zo is het belangrijk dat je de tegels, spiegels en de wanden in de douche en het bad goed afdroogt. Laat natte handdoeken niet in je badkamer slingeren en reinigen je ventilatoren regelmatig. Een ventilator die niet goed schoon is zal namelijk minder goed ventileren. Je kunt het systeem ook effectiever laten ventileren door het op te hangen op de plaats waar het vochtprobleem ontstaat.

Zo herken je een vochtige badkamer

Het herkennen van een vochtige badkamer is belangrijk om te achterhalen hoe groot het probleem daadwerkelijk is. Een vochtige badkamer kun je aan een aantal zaken herkennen. Zo vormt er zich condens op de ramen, kan er zich schimmel vormen en zullen er vochtplekken ontstaan op de muren of het plafond. Daarnaast kan er een muffe lucht ontstaan en kan verf op de muur gaan scheuren.

Wat je wel en niet moet doen tegen vocht

Er zijn een aantal zaken die je kunt doen om vocht tegen te gaan. En ook een aantal zaken die je beter niet kunt doen. Zo raden we je ten eerste aan om een eventuele badmat regelmatig te wassen. Een badmat wordt vaak nat en kan daardoor schimmel veroorzaken. Daarnaast dien je jouw douche- en bad benodigdheden regelmatig te vervangen. Denk aan een spons of washandje wat nat blijft nadat je het gebruikt hebt. Dit kan al voor de nodige schimmel zorgen in je badkamer.

En zo is het ook af te raden om andere vochtige spullen in je badkamer te laten. Vermijd daarom natte handdoeken in je badkamer en verwijder natte kleding. Komt het toch voor dat je er schimmel ontstaat? Grijp dan gelijk in. Schimmel kan zich namelijk makkelijk uitbreiden wanneer het er eenmaal is.

Uiteindelijk zullen de kosten van een goed ventilatiesysteem afhangen van je behoefte. Heb je veel last van slechte luchtkwaliteit? Dan doe je er goed aan om te durven investeren in een goed systeem. Ook kan het helpen om een wat luxer systeem aan te schaffen. Het is simpelweg veel makkelijker om de lucht goed te laten ventileren wanneer de ventilator zelf z’n gang gaat wanneer dit nodig is. Daarom is een ventilator met sensor in veel gevallen een goede keuze.

 

 

 

 

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.