TuinWonen

Je tuin verlichten met een duidelijk lichtplan

tuin verlichten lichtplan

Eindelijk kunnen we weer massaal genieten van het heerlijke weer. Het kwik stijgt met de dag en buiten blijft het steeds langer licht. Wij houden ervan! Door alle maatregelen rondom het COVID-19 virus is het terrasseizoen helaas nog niet geopend en des te meer reden om thuis in je eigen tuin te genieten. Maar je tuin is pas écht af als je ook passende tuinverlichting hebt. Daarom geven we je in dit blog een aantal handige tips voor sfeervolle tuinverlichting en hoe je hier een zinvol tuinverlichtingsplan voor kunt maken.

Maak een tuinverlichtingsplan

Je tuin kun je op meerdere manieren verlichten. Zo kun je mooie wandlampen ophangen op je schutting of naast de schuifpui en natuurlijk kun je daarnaast met de juiste tuinverlichting led ook dat ene mooie pareltje in jouw tuin vol in de spotlights zetten. Maar voordat je hiermee aan de slag gaat is een een lichtplan de perfecte basis voor een goed verlichte tuin. Heb je al een tuin? Ga dan op jouw favoriete plekje zitten en denk eens goed na welk deel van de tuin je verlicht wilt hebben. Ga je een hele nieuwe tuin aanleggen? Maak dan eerst een tuinontwerp waarin je gaat bepalen waar bijvoorbeeld het loungeset, de eettafel en de bloempotten komen te staan. Vanuit daar kun je namelijk gaan bepalen vanuit waar je de tuin in het donker wilt kunnen overzien.

Welke elementen ga je verlichten?

Vervolgens kun je gaan nadenken welke elementen je in je tuin wilt gaan verlichten. Denk bijvoorbeeld aan het looppad en het terras zelf. Zo kun je elkaar niet alleen goed zien in het donker, maar het kan je ook een veilig gevoel geven. Verder kun je natuurlijk ook mooie hoekjes in de tuin sfeervol verlichten. Let erop dat je de tuin niet één lichtbron maakt, want dat kan er weer voor zorgen dat juist die mooie plekjes niet zullen opvallen.

Wat voor soort licht heb je nodig?

Voor ieder element dat je wilt verlichten moet je bepalen wat voor soort licht je daarvoor nodig hebt. We hebben het dan voornamelijk over de lichtintensiteit en het bereik van de lamp. Het verlichten van een grote boom in de tuin vraagt om een andere lichtintensiteit en bereik dan wanneer je een pad wilt verlichten.

Vanuit welke richting ga je het element verlichten?

Dan is het ook nog belangrijk om te kijken vanaf welke richting je de elementen gaat verlichten. Om een speels effect te creëren kun je variëren met de richtingen. Zo schijnt een grondspot vanuit de grond, terwijl een staande lamp juist rondom schijnen. Met wandlampen kun je juist weer naar de grond toe schijnen.  

Bepaal de armaturen

Tot slot kun je passende armaturen uitkiezen doordat je nu goed voor ogen hebt welke elementen je wilt verlichten en op welke manier. Kijk hierbij ook naar het uiterlijk van de armatuur, de lichtbron en de lichtkleur. Daarbij is LED verlichting natuurlijk wel de meest duurzame en energiezuinige optie.

We hopen dat je iets hebt aan onze tips en zijn benieuwd naar het resultaat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.