Wonen

Tuinmeubelen schoonmaken? 3 belangrijke tips

Tuinmeubelen schoonmaken

Tuinmeubelen hebben gedurende het jaar een hoop te verduren. Zo worden ze vaak blootgesteld aan regenbuien, sneeuw, wind en een hoop zonlicht. Om ze mooi, schoon én netjes te houden moet je ze regelmatig schoonmaken en goed onderhouden. In deze blog lees je drie tips die je hierbij kunnen helpen.

1. Houd altijd rekening met het materiaal van je tuinmeubels

Er zijn een hoop verschillende soorten tuinmeubelen, bijvoorbeeld van hout, kunststof, riet, aluminium en nog veel meer. Elke soort verdient weer een andere behandeling. Zo zijn houten tuinmeubelen het meest kwetsbaar. Deze dien je daarom een paar keer per jaar een uitgebreide behandeling te geven, waarbij je het materiaal opschuurt en aan de slag gaat met houtolie. Doe dit bijvoorbeeld aan het einde van de winter en na de zomer. Tijdens de schoonmaakbeurten tussendoor raden we je vooral aan om altijd met de nerven mee te poetsen, omdat de natuurlijke uitstraling van het hout anders aangetast kan worden.

Kunststof, rieten en aluminium tuinmeubelen zijn allemaal wat eenvoudiger schoon te maken. Bij de meeste tuinmeubelen is voldoende om ze regelmatig af te nemen met een sopje van tuinmeubilair reiniger met water, en is een uitgebreide behandeling dus niet per se noodzakelijk om de meubels net te houden en hun levensduur te verlengen.

2. Gebruik speciale reinigers

Wat heel belangrijk is bij het schoonmaken van alle soorten tuinmeubels is het gebruik van speciale reinigers. Agressieve schoonmaakmiddelen, zoals allesreinigers, kunnen in het materiaal bijten en beschadigingen achterlaten. Zeker bij kunststof of houten tuinmeubelen is dit een groot risico. Bovendien zijn speciale tuinmeubelreinigers ontwikkeld voor het reinigen van deze meubels, waardoor je ervan uit kunt gaan dat al het vuil hiermee op de meest effectieve wijze verdwijnt. Verder heb je bij deze klus meestal alleen maar een microvezeldoek of een zachte spons nodig. Bij de meeste tuinmeubels raden we je af om een harde borstel of een hogedrukspuit te gebruiken; deze zijn allebei vaak te krachtig voor de materialen en kunnen voor beschadigingen zorgen.

3. Bescherm je tuinmeubelen ook in de andere seizoenen

Als je je tuinmeubelen tijdens de herfst en de winter in de tuin laat staan, kan dit ervoor zorgen dat je volgend jaar een stuk langer bezig bent met je tuinmeubelen schoonmaken. Regen, sneeuw en andere weersomstandigheden zijn funest voor de meeste tuinmeubelen. Bescherm ze daarom door ze, als dit mogelijk is, in de herfst en winter op te bergen, bijvoorbeeld in de schuur. Als je geen plek hebt in de schuur, kun je de tuinstoelen ook schuin tegen de tuintafel plaatsen, want hierdoor stroomt het vocht hier gemakkelijk af en zijn de meubelen toch nog een beetje beschermd.

Extra tip: Gebruik liever geen beschermhoezen om de tuinmeubelen te ‘beschermen’. Vocht hoopt zich namelijk juist op onder deze hoezen, waardoor er vochtplekken in je meubelen ontstaan die je er vaak niet meer uit krijgt.

Verleng de levensduur van je tuinmeubelen, ga voor het schoonste resultaat én voorkom (blijvende) beschadigingen met onze belangrijkste tips.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.