AlgemeenInterieurSlaapkamerWonen

De juiste vloer kiezen: 4 nuttige tips

Houten vloer

Echt toe aan een nieuwe vloer? Maar overweldigd door het enorme brede aanbod? Of je nu kiest voor een standaard laminaatvloer of tapijt laat leggen: een vloer is allesbepalend voor de uitstraling van het interieur. Daarom is het ook niet zo vreemd dat veel mensen dit misschien wel het lastigste aspect van een gehele woning make-over vinden. Hoewel de keuze voor een vloer heel persoonlijk is, zijn er wel enkele richtlijnen die gebruikt kunnen worden als houvast bij de zoektocht naar de juiste vloer. Een vloer uitkiezen wordt een stuk gemakkelijker met behulp van de volgende 4 nuttige tips.

1.     Denk aan de ruimte waar deze komt te liggen

Een vloer moet niet alleen heel sfeervol zijn, maar ook nog eens praktisch in gebruik. En hoewel de meeste vloeren tegenwoordig voor veel verschillende ruimtes te gebruiken zijn, beschikken ze wel over enkele persoonlijke eigenschappen waardoor de één meer geschikt is dan de ander. Vooral in de keuken en badkamer is het van belang dat de vloer vochtbestendig is. In deze ruimtes zal een laminaatvloer of houten vloer bijvoorbeeld minder tot zijn recht komen. En misschien vind je de kwaliteiten van tapijt wel heel prettig om je voeten aan te warmen in de slaapkamer, maar vind je dit vanuit hygiënisch oogpunt weer minder geschikt voor de woonkamer. Denk daarom goed na waar de vloer komt te liggen en wat de specifieke eisen voor deze ruimte zijn. Op basis van die informatie kun je eenvoudig de juiste keuze maken.

2.     De grootte van de ruimte

Naast de specifieke eisen van iedere ruimte is het ook belangrijk om stil te staan bij de grootte. Een kleinere ruimte wil je bijvoorbeeld wellicht optisch groter laten lijken. In dat geval is het niet verstandig om voor een donkere vloer te kiezen. Doe je dit wel, dan loop je het risico dat de vloer de ruimte nog kleiner laat ogen. Kies daarom voor kleinere ruimtes voor lichtere vloeren. Beschik je over een grotere ruimte? Dan kun je deze juist gezelliger maken door voor een warme vloer te kiezen.

3.     Gezinssituatie

Het is tevens belangrijk om de vloer aan te passen op de gezinssituatie. Een gezin met jonge kinderen stelt bijvoorbeeld geheel andere eisen aan de vloer dan een ouder echtpaar. Met jonge kinderen is het bijvoorbeeld met name van belang dat de vloer tegen een stootje kan. Daarnaast valt er nog wel eens een beker drinken om, waardoor het ook prettig is als de vloer niet schrikt van een beetje water. Let ook goed op de praktische aspecten. Is de vloer gemakkelijk schoon te houden? Hoe intensief wordt deze gebruikt? Wil je deze combineren met vloerverwarming?

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden is de wijze waarop de vloer isoleert en geluid dempt. Wanneer je hier veel waarde aan hecht kan het verstandig zijn om voor een geluiddempende vloer te kiezen. Hiervoor is bijvoorbeeld een pvc vloer een prima keuze.

4.     Laat je inspireren door het aanbod

Het aanbod van vloeren is tegenwoordig ontzettend groot. Daardoor is het niet meer zo eenvoudig om de juiste vloer te kiezen. Kies niet standaard voor de meest populaire vloer, maar bekijk welke vloer het beste bij jouw situatie en persoonlijke wensen past. Laat je inspireren door het aanbod en maak vervolgens een weloverwogen beslissing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.