TuinWonen

De plantenwand als eyecatcher in het interieur  

Plantenwand

We hebben een nieuwe trend gespot: de levende, groene plantenwand. Anno 2018 zijn we allemaal al bekend met de toegenomen populariteit van de zogenaamde ‘Urban Jungle’ en zijn ook groene daken geen uitzondering meer. Nu kunnen we dan ook de plantenwand aan dit lijstje toevoegen. Deze wanden beschikken over diverse structuren, kleuren en planten die op verschillende wijze worden tentoongesteld. Dat ziet er toch veel gezelliger uit dan zo’n saaie betonnen muur? Steeds meer mensen vallen voor de charmante uitstraling van de plantenwand. Wil jij binnenkort ook deze trend introduceren in je woning? En kan je wel wat tips gebruiken? Lees dan snel verder!

Waar plaats je de plantenwand?

Allereerst is het belangrijk om de precieze locatie van de plantenwand te bepalen. Je kunt de plantenwand gebruiken om een beschadigde muur te verbloemen, dat scheelt je weer zoeken naar hoe je betonstuc zelf aanbrengen tot een succes kan brengen. Natuurlijk vervult de plantenwand ook een heerlijke decoratieve functie en dat kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Veel mensen kiezen ervoor om de plantenwand buiten te plaatsen. De wand draagt bij aan een betere isolatie van de woning en biedt de woning ook nog eens een zeer fleurige uitstraling. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de planten binnenshuis te plaatsen. Ook dit levert een aantal voordelen op en niet alleen voor de uitstraling van je woning. Door het gebruik van planten binnenshuis zorg je ervoor dat de lucht makkelijker gezuiverd wordt en dat er meer zuurstof in huis is. Dit is een fijn idee voor mensen met een slechte weerstand of te maken hebben met allergieën. Wist je dat onderzoek zelfs heeft aangetoond dat planten binnenhuis een rustgevende factor kunnen zijn? Dit heeft zelfs invloed op mensen die kampen met ADHD of depressieve gevoelens.

Hoe werkt een plantenwand eigenlijk?

Het klinkt allemaal heel gemakkelijk, maar hoe werkt een plantenwand eigenlijk? Meestal kan je een plantenwand gewoon kant-en-klaar kopen. Je ontvangt een paneel met allemaal pockets. Dit paneel kan je bevestigen aan elke muur. In de pockets kan je planten plaatsen. Er bestaan ook speciale varianten waarbij de planten al in containers zijn geplaatst en uiteindelijk omhoog moeten groeien. Vervolgens zorgt een innovatief irrigatiesysteem ervoor dat ze altijd over voldoende vocht beschikken. Als de planenwand eenmaal op zijn plek hangt, is het onderhoud eigenlijk nog maar minimaal. Je kunt dit vergelijken met het onderhoud van een kleine tuin of enkele planten op het balkon.

Let er wel op dat sommige systemen gebruik maken van speciale irrigatiebuizen. Deze zorgen voor bewatering en dat resulteert weer in weinig onderhoud van jouw kant. Hiervoor is wel ruimte nodig aan de muur. Het is daarom ook belangrijk om hier rekening mee te houden als je de locatie van de plantenwand bepaald. Bespreek eventueel met de leverancier van de plantenwand waar je allemaal rekening mee moet houden en wat de perfecte locatie is voor jouw groene muur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.