AlgemeenWonen

Houd jij van klussen? Ga aan de slag met hout

Houd jij van klussen? Ga aan de slag met hout

Er is een hoop dat je in en om het huis zelf kunt doen als je een beetje handig bent. Denk aan het bouwen van een mooie houten overkapping om lekker van buiten te kunnen genieten, of het opknappen van je schuur, veranda of schutting. Ook binnen zijn er genoeg klusjes om te doen. Zo kun je zelf een mooie boekenkast in elkaar zetten om meer opbergruimte te creëren, of een strakke opbergkist. De mogelijkheden zijn eindeloos, en vaak zijn er op het internet diverse bouwtekeningen te vinden waar je mee aan de haal kunt. Wil je aan de slag met hout, dan doe je er goed aan te letten op de houtsoort die je gebruikt. Elke houtsoort heeft weer andere kenmerken die voor jouw project het verschil kunnen maken.

Een carport voor je auto

Je kunt ervoor kiezen een overkapping te bouwen, maar ook een carport is een mooie aanvulling op je huis. Een carport beschermt je voertuig tegen invloeden van het weer. Het bouwwerk houdt niet alleen de regen tegen, maar ook vallende takken, bladeren, vuil en stof. Ook in de zomer is een carport prettig. Je auto staat op die manier altijd in de schaduw, waardoor het binnen koel zal blijven. Carports zijn relatief gemakkelijk te maken omdat ze geen garagedeuren, vloer, ramen en deuren nodig hebben. Met een goede bouwtekening en de juiste materialen (en natuurlijk twee rechterhanden) kom je een heel eind.

Duurzame materialen

Naast de juiste bouwtekening is het ook belangrijk goede materialen in huis te halen. Wat je nodig hebt, is afhankelijk van je project. Denk bijvoorbeeld aan rabatdelen, palen, de juiste verbindingsstukken en RVS-schroeven. Ook de houtsoort die je gaat gebruiken is van belang. Wil je iets bouwen voor buiten? Kies dan voor een houtsoort die daar geschikt voor is, zoals Douglashout. Douglas planken zijn niet alleen een populair, maar ook duurzaam. Het hout heeft een lange levensduur, waardoor het lang meegaat in de tuin. Laat je het onbehandeld, dan zal het op den duur gaan vergrijzen. Je kunt er ook voor kiezen het te behandelen met een mooie beits, waardoor het hout nog langer meegaat.

Aan de slag met multiplex

Ook binnenshuis is er genoeg dat je kunt doen met hout. Een materiaalsoort die veel toepassingen heeft, is multiplex. Deze platen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om een binnenwand of een plafond van te vervaardigen. Ben je op zoek naar plaatmateriaal voor binnen, dan kun je met Underlayment, OSB en MDF goed uit de voeten. Er is ook multiplex dat geschikt is voor buitengebruik, zoals betonplex. Daar kun je bijvoorbeeld een speelhuisje voor de kinderen of een hondenhok van maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.