InterieurWonen

4 tips voor meer wooncomfort in huis

4 tips voor meer wooncomfort in huis

Wat is een comfortabele woning eigenlijk? Vrijwel iedereen in Nederland heeft de luxe van een dak boven zijn hoofd. Hoewel de één in een groter huis woont dan de ander, betekent dit niet dat comfortabel wonen enkel voor de ‘rijken’ is weggelegd. Sterker nog: ook in een groot huis kan het wooncomfort te wensen over laten. In een comfortabele woning voel je je niet alleen heerlijk op je gemak, maar geniet je ook nog eens van alles wat je nodig hebt om je thuis te voelen. Juist hier ontbreekt het vaak aan. Hoewel we er alles aan doen om onze woning tiptop te stylen, vergeten we de essentie en persoonlijkheid binnen een woning. Juist terwijl dit zo belangrijk is. Hoog tijd om hier verandering in te brengen. Maar hoe creëer je meer wooncomfort in huis? Hieronder geven we 4 slimme tips.

1.    Verricht onderhoud aan de woning

Door onze eigen drukke levens vergeet je nog wel eens het nodige onderhoud aan de woning te verrichten. Daarnaast worden eerder gestarte klussen niet tijdig afgerond, waardoor je eigenlijk in een kleine bouwplaats leeft. Dat helpt niet echt voor het wooncomfort in huis natuurlijk. Probeer daarom het broodnodige onderhoud te doen en rond onafgemaakte klussen af. Pak de schroeven erbij, je gereedschapstools en maak eens een dag vrij om in huis te klussen. Zo kan je direct een heleboel vinkjes op jouw to-do list zetten.

2.    Verhoog het energielabel

Iedere woning moet sinds 2015 over een zogenaamd energielabel beschikken. Hieruit kan worden afgelezen hoe energiezuinig de woning is. Je kunt dit label zelf verhogen door enkele aanpassen in huis aan te brengen. Denk hierbij aan kleine en goedkope aanpassingen, zoals het plaatsen van tochtstrips, maar ook aan grootschalige aanpassingen zoals het monteren van zonnepanelen.

Door jouw huis te verduurzamen, geniet je van een lagere energierekening en een comfortabelere woning. Dat is dan ook best een investering waard. Wist je dat je bovendien soms recht hebt op subsidies als je verduurzamende maatregelen in huis treft? Check de website van de overheid voor meer informatie.

3.    Maak de woning persoonlijker

Tegenwoordig wordt het ons steeds makkelijker gemaakt om ons huis Instagram-waardig te stylen. Zoek simpelweg wat inspiratie op in woontijdschriften of maak een moodboard via Pinterest en jij bent jouw eigen interieurstylist. Leuk om te doen natuurlijk, maar hierdoor vergeten we vaak wel het allerbelangrijkste. Want hoe zorg je ervoor dat je woning nog steeds bij je persoonlijkheid past? Wat geeft jouw woning karakter en laat mensen direct zien dat jullie gezin hier woont? Het moet natuurlijk niet zo zijn dat een woning eruit ziet alsof hij uit een showroom is komen wandelen. Daarom is het belangrijk om meer persoonlijke elementen toe te voegen. Dit doe je eenvoudig door tekeningen en foto’s op te hangen of erfstukken in huis te plaatsen. Verzamel je graag beeldjes? Geef deze dan een prominente plek in de woonkamer. Zo maak je de woning direct persoonlijker en voel je je meer op je gemak in huis.

4.    Voldoende ventilatie

Wist je dat 4 op de 10 woningen onvoldoende geventileerd wordt? Dit blijkt uit recent onderzoek van de CBS. Hierdoor krijgen veel mensen met gezondheidsproblemen te maken. Als jij niet lekker in je vel zit, zal dit het wooncomfort natuurlijk ook niet ten goede komen. Probeer daarom voor voldoende ventilatie te zorgen. Zet regelmatig de ramen tegen elkaar open in huis en plaats een ventilatierooster. Het hoeft niet veel te kosten om het wooncomfort te verhogen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.