Wonen

Wat te doen tegen tocht in huis?

Wat te doen tegen tocht in huis?

Heeft u last van tocht in huis? Dan kan dat onaangenaam voelen en zelfs belastend zijn voor uw gezondheid. Iedereen die in een wat oudere en niet zo goed geïsoleerde woning woont of anderszins verblijft, kent het gevoel van het waaien van wind langs de nek. Maar is misschien niet per definitie op de hoogte van de klachten die dit aan de gezondheid kan veroorzaken. Of van de mogelijkheden van het opsporen van de oorzaak van de tocht in huis en wat daar tegen gedaan kan worden. Dit zal in deze blog uiteengezet worden. 

Welke klachten kunnen worden veroorzaakt door tocht in huis?

Als er verschillende luchtdrukken in de ruimtes in uw woning zijn, ontstaat er door verplaatsingen daarvan een luchtstroom die tocht in huis veroorzaakt. Dit kan komen doordat de ventilatie in uw woning niet optimaal werkt. Of dat er kou wordt afgegeven van de wanden, plafonds of vloeren dan wel dat dit door een kier in de gevel komt. De aanwezigheid van tocht in huis verstoort het binnenmilieu. Dit maakt het verblijf in de woning minder aangenaam. Daarnaast kan het gezondheidsklachten veroorzaken. Hierbij valt onder andere te denken aan een stijve nek, verkrampte spieren, koude vingers, hoofdpijn, vermoeidheidsklachten, pijnlijke spieren, droge prikkende ogen en concentratieproblemen.

Hoe kunt u de oorzaak van tocht in huis opsporen?

Voor het opsporen van de oorzaak van tocht in huis zijn er een paar simpele trucjes, die u zelf gemakkelijk kunt toepassen. Om te beginnen is het zaak dat u uw onderzoek doet in een afgekoeld huis met de verwarming uit. U kunt een brandend wierookstokje op de plek houden waarvan u vermoedt dat het daar tocht in huis. Als de rook ervan wegwaait, dan heeft u een tochtplek geïdentificeerd. U kunt hiervoor ook een kaars gebruiken en letten op diens vlam. Als deze een bepaalde richting op wappert, dan weet u dat er daar een tochtplek is en vanaf welke kant de tocht komt. Wanneer u uw handen nat maakt en in de lucht steekt, voelt u ook of het in huis waait en waar het windje vandaan komt. Tenslotte kunt u een touwtje aan het plafond of post-it plakkertjes dan wel sigarettenvloeitjes aan muren, plafonds of vloeren bevestigen en kijken of deze in een stille ruimte bewegen. 

Wat kunt u doen om uw woning tochtvrij te maken?

Voor het tochtvrij maken van uw woning zijn een aantal mogelijkheden. Natuurlijk is een goede isolatie van uw woning belangrijk. Veel woningen zijn tegenwoordig al voorzien van dubbel glas, dat al veel tocht heeft verholpen. Mocht er toch nog een windje vanuit de ramen komen, kunt u het ophangen van dikke gordijnen overwegen. Tochtstrips en -borstels bij ramen en tochtprofielen en klemmen op deuren kunnen helpend zijn. Ook het dichtmaken van naden en kieren kan tocht tegengaan. Toch komt het voor dat men zelfs na het aanbrengen van de genoemde maatregelen nog steeds last heeft van tocht. In dat geval kan het raadzaam zijn om de hulp in te roepen van een expert en de tochtplekken deskundig te laten aanpakken. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.