SlaapkamerWonen

Waarom een goede nachtrust zo belangrijk is

Waarom een goede nachtrust zo belangrijk is

Iedereen heeft het wel eens gehoord: een goede nachtrust is essentieel voor productieve dagen, voor een gezond en gelukkig leven. Maar slapen schiet er vaak bij in bij mensen die een druk leven leiden. Je moet vroeg op voor je werk, je brengt en haalt de kinderen naar en van school en je wilt ook nog even sporten. Soms zitten er gewoon te weinig uren in een dag. We herinneren je er graag nog een keer aan waarom een goede nachtrust zo belangrijk is én hoe je beter kunt slapen, bijvoorbeeld door meer ritme in je leven te bouwen en een keuze te maken uit de vele goede matrassen die tegenwoordig te koop zijn. Als je je slaapkamer goed inricht, help je je slaap een handje. Zo begin jij energiek aan je dag!

goede nachtruasdst

1.     Bouw regelmaat in

Als je weet dat je te weinig slaap krijgt maar niet weet hoe je meer uren in je bed door kunt brengen, begin dan eerst eens met een regelmatig ritme. Spreek met jezelf af dat je uiterlijk om tien of elf uur ’s avonds in bed ligt. Ook al gaat de wekker dan al om zes uur, je lichaam went aan dit ritme. Dat helpt je sneller wakker te worden in de ochtend en ’s avonds sneller in slaap te vallen.

2.     Vermijd schermen een uur voor bedtijd

Dit is een lastige voor veel mensen: niet meer op je telefoon kijken of filmpjes kijken in bed. Maar geloof het nu maar, het werkt echt. Blauw licht van schermen voorkomt dat je slaaphormonen aanmaakt, en daarmee wordt het natuurlijk ook lastiger om in slaap te vallen. Leg je schermen een uur van tevoren vast weg. Een boek in bed lezen kan natuurlijk wel. Een fijn nachtkastje is handig naast je bed. Je kunt daar een fijne bedspray neerzetten met lavendel en een ontspannend boek klaarleggen.

3.     Investeer in je bed

Een ritme aanhouden en minder schermtijd helpen alleen als je ook in een goed bed kunt slapen. Je brengt minstens één derde van je leven door in bed, dus waarom zou je niet wat geld uitgeven aan een goed bed een Goed matras? Tegenwoordig zijn er allerlei soorten matrassen te koop. Kies er bij voorkeur één die niet te zacht is en die gemaakt is van natuurlijke materialen. Een te zacht matras is slecht voor je rug. Vergeet ook het hoofdkussen niet: een zacht hoofdkussen verliest snel zijn vorm, waardoor je nek niet goed ondersteund wordt.

Ten slotte speelt voor veel mensen stress ook een grote rol. Slecht slapen veroorzaakt vermoeidheid en kan leiden tot meer stress, waardoor het slapen weer minder goed gaat. Als je denkt dat dat voor jou ook geldt is het zaak jouw stress aan te pakken. Neem eens een dag vrij, rust in het weekend goed uit, ga sporten of probeer meditatie uit. Als je jouw zorgen van de dag niet meeneemt naar bed zul je al snel beter slapen en meer energie overhouden voor de leuke dingen in het leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.