Tuin

Tuin renoveren? Check deze praktische tips

Tuin renoveren? Check deze praktische tips

Wordt je niet blij als je naar je tuin kijkt en is het de hoogste tijd om je tuin te renoveren? Lees dan eerst even dit blogartikel voordat je je tuingereedschappen bij pakt. We delen namelijk een aantal praktische tips met je zodat de renovatie van je tuin een succes wordt.

Breng in kaart wat er niet meer naar je zin is

De eerste stap is om te bepalen welke onderdelen van je tuin niet meer naar je zin zijn. Noteer per tuinzone wat er niet meer naar je zin is en welke werkzaamheden er uitgevoerd moeten worden. Vervolgens maak je een planning voor alle onderdelen zodat duidelijk is wat wanneer af moet zijn en je het overzicht over alle werkzaamheden behoud.

Let op: soms kan het gebeuren dat een stuk van je tuin niet meer naar je zin is en dat dat komt door een onderliggend probleem. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat beplanting niet goed wil groeien doordat de bodemkwaliteit niet goed is.

Je kunt dan beter zorgen dat je eerst de bodemkwaliteit verbeterd dan dat je al het groen vervangt en binnen de kortste keren weer ontevreden bent over hoe je tuin eruitziet.

Bepaal welke materialen je kunt hergebruiken

Een belangrijk onderdeel bij tuinrenovatie is het hergebruiken van tuinmaterialen. Zo kunnen tuintegels bijvoorbeeld een nieuwe bestemming krijgen in een rotstuintje. En van een omgekapte boom kunnen borders worden gemaakt. Door slim om te gaan met het hergebruik van tuinmaterialen bespaar je een hoop geld op de tuinrenovatie. Al is het hergebruik natuurlijk ook goed voor het milieu.

Leg voorzieningen aan voor de afvoer van regenwater

Tegenwoordig hebben we met hevige regenbuien te maken. Daardoor is de afvoer van regenwater een belangrijk aandachtspunt voor iedere tuin geworden. Als je dan toch je tuin aan het renoveren bent kijk dan gelijk even naar de aanleg van systemen om het regenwater af te voeren.

Je kunt het eenvoudig houden door bijvoorbeeld een regenton op de dakgoot aan te sluiten maar er zijn ook ingenieuze oplossingen zoals de aanleg van een ondergronds waterbassin. Met een bassin kun je het regenwater opvangen en later gebruiken om de planten water te geven. De aanleg van dergelijke systemen is echt vakwerk. Laat dat dus door een hoveniersbedrijf doen.

Start met de werkzaamheden

Als je al het voorwerk hebt gedaan is het tijd om te starten met de werkzaamheden. Tuinrenovatie kun je voor een groot gedeelte zelf uitvoeren. Al raden we je aan om een hoveniersbedrijf in te schakelen voor de werkzaamheden die wat complexer zijn. Denk aan de werkzaamheden voor het verbeteren van de bodemkwaliteit en de aanleg van complexe systemen voor de afvoer en opvang van regenwater.

Door je eigen grenzen te (er)kennen en vakmannen in te schakelen wanneer dat nodig is, kun je straks van een mooie tuin genieten die weer volledig naar je zin is. En nog belangrijker: een tuin waar je jarenlang plezier van zult hebben!

Wanneer is tuinrenovatie geen goed idee?

Is je tuin grotendeels niet meer naar je zin? Dan is renovatie niet zinvol en kun je beter kiezen voor de aanleg van een nieuwe tuin. In dat geval raden we je aan om je tuin door een hovenier aan te laten leggen die het project van A t/m Z voor je uitvoert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.