Ben je net verhuisd naar een nieuwe woning en ga je deze rigoureus verbouwen? Vergeet dan vooral de trap niet! Tegenwoordig lijkt een trap zonder trapleuning een ware trend. Hoewel dit een mooie, strakke uitstraling geeft, is dit natuurlijk ook gevaarlijk. Zeker voor kinderen en ouderen brengt een trap zonder leuning de nodige risico’s met zich mee. Een trapleuning is dan ook geen overbodige luxe. Kies een trapleuning die goed aansluit bij de rest van de woning, en uiteraard de trap in zijn geheel zelf. Zo is een trapleuning met industriële look erg mooi bij een strakke, moderne inrichting. Maar hoe monteer je zo’n industriële trapleuning eigenlijk?
Stap 1: Inmeten
De allereerste stap is eigenlijk het inmeten van de trapleuning. Niemand zit natuurlijk te wachten op een te korte of juiste te lange trapleuning. Bij het inmeten van de trapleuning dien je met enkele factoren rekening te houden: de lengte, de montagehoogte en de positie van de leuningdragers. De lengte van de trapleuning is natuurlijk afhankelijk van de situatie waarin deze geplaatst gaat worden. Zorg ervoor dat dit nauwkeurig wordt gemeten. De montagehoogte kun je naar eigen wens bepalen, maar doorgaans hangt een standaard trapleuning op een hoogte van 80 tot 90 cm. Hetzelfde geldt voor de positie van de leuningdragers. Bij korte leuningen worden de dragers doorgaans op ca. 100 mm van de kant geplaatst, terwijl dit bij lange leuningen 150 à 200 cm bedraagt.
Stap 2: Bestellen
Heb je alles goed ingemeten? Het is altijd verstandig om alles meerdere keren te meten en alles goed te noteren. Op die manier weet je zeker dat alles nauwkeurig is gemeten en alle afmetingen helemaal kloppen. Het zou natuurlijk zonde zijn als je de verkeerde afmetingen doorgeeft en trapleuning laat maken die helemaal niet past. Heb je de perfecte industriële trapleuning gevonden en kloppen alle afmetingen? Dan is het tijd om je trapleuning te bestellen! Hierbij kun je in de webshop doorgaans alle gewenste gegevens invoeren. Denk hierbij aan de lengte van de trapleuning, het aantal leuningdragers en wellicht nog andere specificaties of wensen. Heb je bijvoorbeeld zachte, zwakke muren? Dan kun je speciale leuningdragerpluggen bestellen. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor montage in zwakke muren van bijvoorbeeld beton, kalkzandsteen en gipsblokken. Vervolgens wordt je trapleuning helemaal naar wens gemaakt.
Stap 3: Monteren
De derde en laatste stap betreft het daadwerkelijk monteren van de industriële trapleuning. Heb je je trapleuning thuis ontvangen? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Goed om hierbij te weten is dat iedere model trapleuning een eigen montagewijze heeft. Het hangt er maar net vanaf of leuningdragers bijvoorbeeld blind tegen de muur gemonteerd dienen te worden of niet. Ieder model is hierin anders. Doorgaans wordt een trapleuning inclusief montage instructie geleverd, waardoor je niet zelf hoeft te gaan puzzelen. Zo wordt het monteren van je nieuwe trapleuning een fluitje van een cent!