InterieurWonen

Waarom een vloerkleed?

Waarom een vloerkleed?

De mogelijkheden om je vloer te bekleden zijn eindeloos, tegels, parket en laminaat zijn hiervan enkele voorbeelden. Omdat een vloer iets is dat heel lang meegaat, is het belangrijk dat je voor de juiste bekleding kiest. Maar welke vloer je ook laat plaatsen in je huis, niets is mooier dan dat er op die vloer een of meerdere vloerkleden liggen. Een vloerkleed in je woning zorgt voor een persoonlijke en warme uitstraling. Daarnaast heeft een vloerkleed ook een aantal heel praktische voordelen.

De voordelen van een vloerkleed

Al jaren is het vloerkleed een populair accessoire in de woonkamer omdat het heerlijk warm is aan je voeten. Maar dat niet alleen, er zijn nog een aantal andere voordelen:

  • Het vloerkleed kan eenheid scheppen tussen losstaande onderdelen in je kamer. Als er twee stoelen, een salontafel en een bank staan, zijn dit gewoon een aantal losse onderdelen in het geheel. Leg je er een vloerkleed onder dan vormt het opeens een heel mooi geheel.
  • Je kunt spelen met de ruimte in de kamer door de kleur van een vloerkleed. Het kan een ruimte vergroten of juist verkleinen. Dit geldt ook voor het formaat van een vloerkleed en de vorm.
  • Het vloerkleed verbetert de akoestiek in een kamer en zorgt ervoor dat de afstemming van het geluid meer in balans is. Door een of meerdere vloerkleden in een kamer te plaatsen, worden geluiden als het ware geabsorbeerd. Hoe dikker het vloerkleed, hoe meer effect het heeft.
  • Het vloerkleed heeft een isolerend effect. De stof en het garen in het kleed nemen de stilstaande lucht op en houden die vast waardoor het kleed een aangename temperatuur krijgt. Kinderen vinden het daarom vaak heerlijk om op een vloerkleed te spelen.
  • Vloerkleden zijn er in alle kleuren en stijlen, voor ieders smaak is er wel een vloerkleed te vinden.

De voordelen van een vloerkleed

Een vloerkleed kiezen

Het kiezen van een vloerkleed lijkt makkelijk, maar niets is minder waar. Er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten voordat je een vloerkleed gaat kopen.

  • De reden

Voordat je jezelf een vloerkleed aanschaft, moet je eens goed nadenken waarom je het wilt? Voor warme voeten, om een knusse uitstraling te geven aan de kamer, het geluid dempen of het isolerende effect? Op basis van deze reden kun je het materiaal, de vorm of de kleur bepalen.

  • De afmeting

Kijk naar de opstelling van de meubels die op het vloerkleed moeten komen. Wil je er bijvoorbeeld een bank en een salontafel opzetten, baseer je dan op de breedte van de bank en de diepte van de salontafel voor de juiste afmeting van het vloerkleed. Het kleed moet groot genoeg zijn om alle meubels op voldoende afstand van elkaar te kunnen neerzetten.

  • De vorm

Afhankelijk van de ruimte waarin het vloerkleed komt te liggen, de meubels die er staan en vooral natuurlijk ook je eigen smaak, bepaal je de vorm. Een vloerkleed onder de eettafel lijkt misschien niet zo’n goed idee maar het is ideaal als geluidsdemper. Pas de vorm van het kleed aan de vorm van de eettafel aan.

  • Hoog- of laagpolig

In de woon- of slaapkamer zijn hoogpolige vloerkleden een goede keuze of een kleed van plantvezel. Ga je voor een patroon in het vloerkleed dan is een de laagpolige variant een betere keuze. Voor de hal, eetkamer of keuken zijn dit soort vloerkleden meer geschikt omdat ze eenvoudiger zijn schoon te maken, net zoals een vloerkleed van katoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *