InterieurWonen

Hoe kies je de juiste kleuren voor je woonkamer?

Hoe kies je de juiste kleuren voor je woonkamer

In welke kamer in je huis breng je na een lange werkdag graag je tijd door samen met je partner of hele gezin? Voor de meeste mensen zal dit ongetwijfeld de woonkamer zijn. Dit is doorgaans de ruimte die door het hele gezin graag wordt benut. Of je nu graag een boek leest of samen een film kijkt. Is jouw woonkamer dringend toe aan een nieuwe look? Maar weet je niet zo goed hoe je dit moet aanpakken? Maak je geen zorgen, ik help je graag op weg. Wist je al dat kleur een van de belangrijke sfeermakers in de woonkamer is? De sfeer in de woonkamer wordt grotendeels bepaald door de kleuren. Op die manier kun je dus helemaal zelf de gewenste sfeer creëren. Dankzij Sikkens verf kun je bovendien uit een heleboel kleuren kiezen en kun je tevens je eigen kleur mengen.

Benut het ruimtelijk effect

De eerste tip die ik je graag wil meegeven omvat het benutten van het ruimtelijk effect. Iedere woonkamer is natuurlijk anders, maar hoe groot of klein je woonkamer ook is, door gebruik te maken van bepaalde kleuren en patronen kun je het ruimtegevoel van je woonkamer sterk beïnvloeden. Heb je bijvoorbeeld een kleine woonkamer? Dan kun je deze groot aan laten voelen door gebruik te maken van lichte kleurtinten. Schilder de muren en het plafond in dezelfde kleur om zo de ruimte groter te doen lijken. Horizontale kleuraccenten, kleurrijke schilderijen en fotokaders zorgen bovendien voor meer diepte. Of heeft je woonkamer hoge plafonds waardoor de ruimte vrij ongezellig aanvoelt? Schilder het plafond dan in een donkere kleur. Hierdoor lijken de plafonds een stuk lager en voelt de ruimte meteen gezelliger aan. Hoge wanden kun je daarnaast ook breken door middel van horizontale kleurvakken of lambriseringen.

Benut het ruimtelijk effect

Definieer je eigen stijl

Kleur is een van de belangrijkste sfeermakers in je woonkamer, maar tegelijkertijd is het ook een uiting van je persoonlijke smaak en stijl. Bij het kiezen van de kleuren voor je woonkamer is het dan ook belangrijk om je eigen stijl te definiëren. Op basis van de door jou geliefde stijl kun je vervolgens kleuren gaan kiezen die hierbij aansluiten. Ben je bijvoorbeeld meer van een moderne, strakke inrichting? Dan passen koele kleuren als wit, grijs en zwart goed bij deze stijl. Houd je juist van kleur en creëer je graag een vrolijke sfeer in je woonkamer? Dan passen felle kleuren en pasteltinten veel beter bij je stijl. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een accentmuur in een felle, opvallende kleur. Maak het geheel af met bijpassende meubels en accessoires, die contrasteren bij je accentmuur.

Het effect van kleuren

Tot slot is het nog belangrijk om je bewust te zijn van het effect van kleuren. Iedere kleur heeft namelijk een ander effect op de uitstraling van je woonkamer. Zo reflecteer wit het licht goed, waardoor het ideaal is in een donkere ruimte. Bovendien kun je wit met alle kleuren combineren. Wanneer je dus voor witte muren kiest, kun je dit eenvoudig met kleurrijke meubels en accessoires combineren. Zwart daarentegen is erg donker en vormt een groot contrast. Daarom is het nooit een goed idee om een groot oppervlak zwart te schilderen. Kies in dit geval donkergrijs. Rood is de warmste kleur. Het is een signaalkleur en valt erg op. Gebruik rood met name om de aandacht ergens op te leggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.