Wonen

Tips bij het kiezen van de juiste vouwgordijnen

Tips bij het kiezen van de juiste vouwgordijnen

Vouwgordijnen kiezen is een vak apart. Al snel kom je erachter dat er wel enorm veel keus is. Dacht je éindelijk een keuze gemaakt te hebben en voor vouwgordijnen te gaan, blijkt dat je nu ook nog eens ontzettend veel verschillende keuzes moet gaan maken. Niet gemakkelijk, maar wel noodzakelijk om aan al jouw wensen te voldoen. Het grootste voordeel van het enorme grote aanbod van vouwgordijnen is dat je deze immers gehaal naar eigen wens en het interieur kunt aanpassen. Hierdoor weet je zeker dat je straks over dé perfecte gordijnen beschikt.

Wist je dat vouwgordijnen op maat worden gemaakt uit gordijnstof? Groot voordeel is dat je hierdoor over veel meer mogelijkheden beschikt dan bij bijvoorbeeld standaard rolgordijnen of jaloezieën. Je kunt niet alleen je eigen stof kiezen, maar deze ook nog eens op ieder formaat raam aanbrengen. In dit artikel leggen we uit wat vouwgordijnen precies zijn, hoe je deze kiest en welke varianten mogelijk zijn. Zo haal je binnen mum van tijd de perfecte vouwgordijnen in huis.

Wat zijn vouwgordijnen precies?

In de wereld van gordijnen lijkt tegenwoordig bijna alles mogelijk te zijn. Dus wat maakt vouwgordijnen nu zo bijzonder?

Het grootste verschil tussen vouwgordijnen en veel andere soorten gordijnen is dat ze geheel naar wens en op maat gemaakt kunnen worden. Daarnaast wordt de stof gecombineerd met baleinen. Dit zijn buisjes die in horizontale tunneltjes worden geschoven. Dankzij deze baleinen blijft de stof goed op haar plek zitten en dus op de juiste manier op jouw kozijn hangen. Bovendien is de uitstraling van vouwgordijnen heel anders dan je gewend bent van andere soortgelijke gordijnen, denk bijvoorbeeld aan rolgordijnen. Bij het sluiten vallen de gordijnen namelijk niet recht, maar trapsgewijs naar beneden. Dit geeft een knusse en sfeervolle uitstraling aan de ruimte.

Je kunt vouwgordijnen gewoon zo ophangen, maar je kunt ze ook combineren met andere soorten gordijnen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om ze te combineren met ovengordijnen om de privacy in de avond te vergroten of om het zonlicht geheel uit de kamer te houden (bijvoorbeeld in de slaapkamer).

De juiste stof kiezen

De stof is allesbepalend voor de totale uitstraling van het vouwgordijn. Maar hoe kies je nu de juiste stof?

Het is vooral belangrijk om van tevoren de functie van het gordijn te bepalen. Hangt deze voornamelijk voor de sier? Moet deze de privacy waarborgen? Of is het bedoeld om zonlicht buiten de kamer te houden? Of de functie kan worden vervuld, hangt volkomen af van de dikte van de stof.

Transparante stoffen worden voornamelijk gebruikt in de woonkamer en zijn een goed alternatief voor vitrage. Hiermee kan er nog altijd veel zonlicht in de ruimte komen, maar wordt tegelijkertijd de inkijk beperkt. Wil je de akoestiek van de ruimte verbeteren of juist dat er minder daglicht naar binnen komt? Dan is het goed om voor dikkere stoffen te kiezen of een transparant vouwgordijn te combineren met overgordijnen.

Bedieningssysteem

Ook het bedieningssysteem van de gordijnen is iets om over na te denken. Elektrische gordijnen zijn tegenwoordig helemaal in. Hiermee kun je met één druk op de knop het vouwgordijn naar boven of beneden halen. Als dit voor jou niet echt hoeft, dan kan je ook gewoon voor bediening met een kabeltje kiezen. Ook dit gaat zeer gemakkelijk en kan zelfs door kinderen worden gedaan. Kies voor het bedieningssysteem wat het beste bij jouw woning en gezin past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.