TuinWonen

Soorten overkappingen voor in je tuin

Om jezelf te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden kun je er voor kiezen om een overkapping in je tuin te plaatsen. Op warme dagen kun je er even uit de zon gaan zitten en op koudere dagen of in de avond kun je er beschutting vinden tegen regen en wind. Er zijn veel verschillende soorten overkappingen waar je voor kunt kiezen en in dit artikel volgt een overzicht van een aantal populaire soorten overkappingen.

Veranda

Een veranda is een overkapping die aan een huis of ander gebouw zoals een schuur, tuinhuis of blokhut wordt gebouwd. Je hebt ze in veel verschillende stijlen, van een simpele variant waar een afdak steunt op palen tot volledig afgesloten veranda’s met wanden en deuren die als een verlengstuk van je woning dienen. Wanneer je er voor kiest om een veranda te laten bouwen is het wel belangrijk om er rekening mee te houden dat een veranda veel ruimte in beslag neemt, en het dus geen goede keuze is voor kleinere tuinen.

veranda huis

Terrasoverkapping

Met een terrasoverkapping en een veranda bedoelen de meeste mensen hetzelfde, maar er is wel degelijk een verschil. Een veranda wordt altijd tegen de zijkant van een woning of ander gebouw aan gemaakt, maar een terrasoverkapping kan ook vrijstaand worden geplaatst. Zo kun je met een terrasoverkapping dus ook een beschutte zitplaats op een andere locatie in je tuin creëren.

Pergola

Een pergola is een bouwwerk van hoge palen en latten die vrijstaand in je tuin geplaatst kan worden. Vaak wordt een pergola gebruikt om een overgang in een tuin aan te geven of om meer hoogte en diepte te creëren. Maar een pergola kan ook gebruikt worden om beschutting te creëren, bijvoorbeeld door de pergola te laten begroeien met planten of door te kiezen voor een pergola met zonwering zoals een schaduwdoek of harmonicadoek.

Pergola

Prieel

Een prieel is een halfopen tuinhuisje of terras dat over het algemeen wordt gemaakt van hout of metaal. Het zijn vaak sierlijke gebouwtjes die zijn omgeven met bloemen en planten, en ze voegen extra sfeer toe aan je tuin. Maar naast de mooie uitstraling bieden ze natuurlijk ook beschutting tegen regen, zon en wind.

Schaduwdoek

Wanneer een vaste overkapping buiten je budget ligt kun je ook kiezen voor een schaduwdoek als goedkoper alternatief. Een schaduwdoek is makkelijk te bevestigen aan bijvoorbeeld palen, de gevel van je huis of zelfs een boom, waardoor je op zonnige dagen snel een schaduwplek in je tuin kunt creëren.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *