Wonen

Plantenwand: eyecatcher en goed voor de gezondheid

Plantenwand: eyecatcher en goed voor de gezondheid

In woningen en kantoren is in de afgelopen jaren de trend ontstaan om een plantenwand te plaatsen. In kantoren was het al een aantal jaren gebruikelijk om er grote billboards of beeldschermen met natuurfoto’s neer te zetten. Die zorgen voor een betere sfeer op het kantoor en ze hebben een rustgevende uitstraling. Een levende plantenwand blijkt hetzelfde effect te hebben, maar zorgt er daarnaast ook voor dat het binnenklimaat gezonder wordt. Bij www.roessink.com is daar onderzoek naar gedaan. Het bedrijf weet precies welke luchtzuiverende planten in een groene plantenwand moeten worden gebruikt.

Betere luchtkwaliteit

De luchtzuiverende planten kantoor oplossing vraagt om een flinke hoeveelheid groenblijvende planten. Bloeiende planten worden veel minder toegepast, omdat die bij sommige werknemers allergische reacties oproepen. Luchtzuiverende planten zijn groen en hebben vaak grote bladeren. Daarmee kan een flinke hoeveelheid lucht worden gezuiverd. Het zuiveren van de lucht houdt in dat verontreinigende stoffen, zoals stikstof, CO2 en fijnstof worden vervangen door zuurstof. Het gevolg is dat de werknemers zich fitter voelen, productiever zijn, en zich minder vaak ziek melden. Een ander effect van deze planten is dat er een betere vochtbalans in het kantoor ontstaat, met een vochtpercentage van 40 – 60.

Geen fabeltje

Critici hebben hun twijfels bij de effecten van groene plantenwanden op de productiviteit en de gezondheid van werknemers. Maar uit onderzoek blijkt dat voldoende groene planten in een kantoor echt een bijdrage kunnen leveren aan de productiviteit en de sfeer. Doordat de lucht gezonder is, zijn de werknemers fitter. Doordat de vochtbalans beter op orde is, zijn er minder klachten vanwege ademhalingsproblemen of droge ogen. Ook zijn er minder klachten van werknemers die van mening zijn dat de temperatuur in het kantoor te hoog of te laag is. Planten in een kantoor zorgen dus wel degelijk voor gezondere werknemers.

Groen ontspant

De constatering dat afbeeldingen van natuur landschappen ervoor zorgen dat de sfeer in een kantoor verbetert is ook geldig als er levende plantenwanden worden gebruikt. Werknemers voelen zich meer op hun gemak en kunnen beter ontspannen. Het gevolg is dat conflicten minder snel escaleren. Dat komt de sfeer in het kantoor ten goede. Uiteraard zijn de gezondheidseffecten en de rustgevende eigenschappen van levende planten in de productiviteit terug te vinden. Werknemers in een groen kantoor doen meer en ze zijn minder vaak ziek. Gemiddeld ziet een bedrijf met groene kantoren een reductie van 1,5 procent in de ziekmeldingen.

De werking van een groene plantenwand

De manier waarop een groene plantenwand werkt is eigenlijk heel simpel. De wand bestaat uit een systeem van kleine containers, waar potten met planten in worden gezet. De containers worden aan de wand gemaakt. Soms zijn er constructies waar de planten langs naar boven kunnen klimmen. Er zijn constructies in allerlei vormen, soorten en maten verkrijgbaar, dus er is altijd wel een passend systeem voor jouw kantoor. Verzorging van de planten is niet nodig, want een automatisch irrigatiesysteem zorgt ervoor dat de planten voldoende water krijgen. Overtollig water kan vanzelf wegstromen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.