TuinWonen

Graszoden plaatsen of gras zaaien?

Graszoden plaatsen of gras zaaien?

Als je toe bent aan een nieuw gazon, dan heb je de keuze tussen het plaatsen van graszoden of gras zaaien. Beide manieren hebben voor- en nadelen. Met graszoden heb je onmiddellijk een afgewerkt gazon. Bij zaaien duurt het langer vooraleer je gras weer gebruiksklaar is. Hoe en wanneer ga je het best aan de slag?

Graszoden zijn duurder dan zaaien. Voor zaaien zijn de maanden mei tot augustus ideaal. Als het al eerder op het jaar warm is, kun je al eerder beginnen zaaien. Graszoden leggen kan bijna het hele jaar door, wel is aan te raden om Vorst of droge perioden te vermijden. Ben je niet afhankelijk van een bepaalde periode in het jaar, dan ga je best in mei graszoden leggen. Dan sta je aan het begin van de groeiperiode voor het gras.

Was zijn de mogelijkheden qua gazon?


Of je nu kiest voor graszoden of graszaad, je hebt de keuze tussen sier- en speel- of sportgazon. Speelgazon is heel sterk en geschikt voor intensief gebruik. Zo kiezen gezinnen met kinderen vaak voor dit soort gazon.

Aanleggen

Voordat je graszoden gaat plaatsen, moet je de grond goed loswerken. Daarna ga je egaliseren en goed aantrappen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een rol of een lange plank. Laat de naden van de graszoden goed aansluiten. Deze mogen immers niet uitdrogen. Ga nog eens extra de naden aantrappen en voeg wat tuinaarde toe indien nodig. Eenmaal het gazon er ligt, rol dan nog eens licht over de hele graspartij. Bij kleine tuinen kun je eenvoudig met een schep wat aankloppen. Door dit aantrappen krijgen de worteltjes goed contact met de ondergrond.

Pas gezaaid gras heeft nogal eens last van vogels die het zaad komen wegpikken. Steek daarom wat stokjes met stroken aluminiumfolie in het gras. Heeft je prille gazon last van opkomend onkruid, dan kun je dit te lijf gaan met meststof die onkruidbestrijder bevat.

Het verzorgen na de aanleg


Zowel bij graszoden of gezaaid gras moet je ervoor zorgen dat het gazon de eerste tijd niet uitdroogt. Je zult regelmatig moeten sproeien, vooral op droge dagen. Let er op dat de grond niet drijfnat wordt. De worteltjes van de graszoden zouden dan wel eens kunnen rot worden, of de zaadjes zouden kunnen wegspoelen.

Als je graszoden in het voorjaar hebt gelegd, dan kan je best één keer gazonmest met langzame werking toedienen. Bij gezaaid gras mag je 2 weken nadat het gezaaid is, kortwerkende mengmeststof toedienen. Kies een soort met veel stikstof want deze zorgt voor een snelle groei. Na één maand mag je langdurige gazonmest strooien. Als het weer meezit, kun je je gezaaide gazon al vanaf de vierde of vijfde week maaien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.