Wonen

De leukste DIY-projectjes met spaanplaat

De leukste DIY-projectjes met spaanplaat

Spaanplaat is een ontzettend veelzijdig materiaal wat voor heel veel verschillende projecten kan worden ingezet. Het materiaal wordt niet alleen door vakmensen veel gebruikt, maar ook door handige doe-het-zelvers. Mede door de eenvoud om dit hout te hanteren, is het een prima materiaal om jouw eerste DIY-projectjes mee te starten. Bovendien is het in werkelijk alle soorten en maten verkrijgbaar. In allerlei verschillende diktes en formaten én het kan ook nog eens van een extra coating worden voorzien. Daarnaast is het zeer budgetproof en erg licht in gewicht. Hét perfecte materiaal om mee te experimenteren dus.

Ben je wel weer eens toe aan een nieuw projectje en ben je benieuwd wat je allemaal met spaanderplaat kunt doen? Lees dan snel verder. 

Nieuwe meubels maken


Spaanplaat wordt met name gebruikt voor het maken van nieuwe meubels. Zo zie je dit materiaal bijvoorbeeld zelfs heel vaak terug bij IKEA bouwpakketten. Toch moeten we hier wel een kanttekening bij plaatsen. Gewoon spaanderplaat is namelijk niet altijd even mooi om te zien. Met het hout zelf moet je dus nog wel iets doen om het voor het oog mooier te maken. Zeker wanneer je hier een meubelstuk voor in huis van wilt maken. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je platen mooier kunt krijgen. Bijvoorbeeld door voor een plaat met een extra coating te kiezen of het materiaal te gebruiken als enkel de fundering voor een meubelstuk.

Veel mensen denken dat het moeilijk is om zelf meubels te maken en kiezen er daarom maar voor om iets kant-en-klaar te kopen. In de meeste gevallen ben je dan echter een stuk duurder uit. Bovendien zijn simpele ontwerpen meestal heel gemakkelijk te maken. Zeker met een makkelijk hanteerbaar materiaal zoals spaanplaat. Online vind je heel veel DIY filmpjes waarin spaanplaat wordt gebruikt. Zo word je stap voor stap geholpen bij het maken van de mooiste meubelstukken.

Watervast materiaal


Een groot voordeel van spaanplaat is dat het materiaal waterbestendig is. Hierdoor trekt het niet gauw krom als het met vocht in contact komt. Hierdoor kan het materiaal in werkelijk iedere ruimte van het huis worden gebruikt. Ook in de badkamer dus. Het kan zelfs worden gebruikt als fundering voor tuinmeubels. Kortom: van alle markten thuis!

Spaanplaat schilderen


Er zijn maar weinig mensen die spaanplaat helemaal niet behandelen. Helemaal kaal is het namelijk niet zo mooi. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de platen te schilderen. Dat vraagt echter wel wat extra aandacht. Een spaanplaat bestaat namelijk uit allemaal kleine stukjes hout. Deze kunnen gaan splinteren wanneer hij niet voorbehandeld is. Een onbehandelde spaanplaat zal je eerst volledig in de grondverf moeten zetten om te voorkomen dat het alle verf opzuigt en de plaat zelfs in kracht inlevert.

Gelukkig zijn de meeste spaanplaten al enigszins behandeld. Gelamineerde spaanplaten zijn een stuk eenvoudiger te schilderen. Wel zal je eerst de plank even moeten opschuren voor een mooier resultaat. Kies hierbij houtverf in de gewenste kleur. Voor het beste resultaat is het verstandig om twee lagen aan te brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.