AlgemeenInterieurWonen

Zo vind jij een basic openhaard voor de kleine portemonnee

Zo vind jij een basic openhaard voor de kleine portemonnee

Een trend op het gebied van wonen die je vast niet is ontgaan, is het plaatsen van een openhaard. Niet alleen in de woonkamer, maar ook in de tuin of slaapkamer zie je steeds vaker openhaarden geplaatst worden. Wij kunnen ons volledig vinden in deze trend omdat een haard ontzettend veel sfeer geeft aan de ruimte. Plaats een knetterend vuurtje in een kale kamer en het is gelijk gezellig.

Hartstikke leuk natuurlijk, maar dat wil niet zeggen dat het voor iedereen haalbaar is om een openhaard in huis te nemen. De kosten voor een haard kunnen namelijk behoorlijk oplopen. En dan hebben we het nog niet gehad over het brandstof en het eventuele onderhoud. Kortom, een haard lijkt niet voor iedereen binnen handbereik.

Toch hoeft dat echt niet altijd zo te zijn. Er zijn wel degelijk basic openhaarden te koop voor de wat kleinere portemonnee. Je moet alleen wel weten waar je moet zoeken!

Een gewone openhaard

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: een gewone openhaard is doorgaans hartstikke duur! Voor het gemak gaan we ervan uit dat je nog niet over een openhaard beschikt. Dat betekent dat je de haard nog volledig moet aanleggen inclusief het rookkanaal. In verband met de brandveiligheid moet dit kanaal aan strenge eisen voldoen.

Daarnaast zal je altijd over hout moeten beschikken om de haard te laten branden. Waarschijnlijk woon je niet op een groot perceel met je eigen bos, wat dus betekent dat je de blokken hout gewoon moet kopen bij de plaatselijke bouwmarkt. Vergis je niet in de kosten hiervan. Ook zal de schoorsteen regelmatig geveegd moeten worden. Dit onderhoud is belangrijk om brand te voorkomen.

Een traditionele openhaard is dus duur in aanschaf én in onderhoud. Misschien dus niet de beste optie als je geen geldboom in de tuin hebt staan! Gelukkig zijn er nog alternatieven…

Een elektrische openhaard

Een haard heeft natuurlijk alleen een schoorsteen nodig als er sprake is van rookvorming. Deze rook is afkomstig van het brandende hout. Als je geen hout als brandstof gebruikt heb je dus ook geen rookkanaal nodig. Dit scheelt al gelijk enorm in de kosten. Een goed voorbeeld hiervan is een elektrische openhaard. Dit type haard ‘brand’ puur op elektriciteit. Brand staat tussen haakjes omdat er natuurlijk geen sprake is van echt vuur, maar neppe vlammen gesimuleerd door licht. Toch kan dit een heel realistisch beeld geven waardoor het van een afstandje niet van echt te onderscheiden is. Een elektrische openhaard schaf je al aan voor een paar honderd euro.

Een bio-ethanol openhaard

Wil je kosten besparen maar wel echt vuur in huis halen? Overweeg dan een bio-ethanol openhaard. Dit type haarden brand op bio-ethanol waarbij ook geen rook ontstaat en dus ook geen schoorsteen nodig is. Hierdoor zijn ze goedkoper dan gewone openhaarden. Een basic model kun je wederom aanschaffen voor een paar honderd euro, maar bij bio-ethanol haarden loopt de prijs al snel op. Tevens gaan er terugkerende kosten zitten in het aanschaffen van de vloeibare brandstof. Kies dus vooral wat het beste past bij jouw wensen en financiële situatie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.