DuurzaamWonen

Alles wat je moet weten over het isoleren van je kruipruimte

Alles wat je moet weten over het isoleren van je kruipruimte

We staan er niet altijd bij stil. Toch bevindt zich onder ieder huis een kruipruimte. De kruipruimte is noodzakelijk om leidingen veilig doorheen te kunnen laten lopen. Hier zitten dus bijvoorbeeld de leidingen die noodzakelijk zijn voor elektriciteit en gas in huis. Ondanks dat je nauwelijks zelf in de kruipruimte te vinden bent, verdient deze ruimte wel de nodige aandacht in de vorm van isolatie.

Steeds meer mensen kiezen er voor om hun kruipruimte te isoleren. Dat is ook niet zo vreemd, want dit kent veel voordelen. Maar hoe pak je dit aan? Is je kruipruimte isoleren daadwerkelijk zinvol? En wat zijn dan de voordelen? Op deze vragen en meer geven we antwoord in dit artikel.

Isoleren van de kruipruimte: hoe doe je dat?

Wil je beginnen met het isoleren van de kruipruimte? Dan beschik je over enorm veel verschillende mogelijkheden. Sommige mensen kiezen er voor om enkel de onderkant van de begane grondvloer aan te pakken. Hoe goed dit ook wordt gedaan, dit blijft de minst ineffectieve methode. Schuimbeton isolatie heeft doorgaans de voorkeur. Er zijn verschillende materialen en manieren waarmee je de kruipruimte van je huis of bedrijfspand kunt isoleren. Wij raden aan om je kruipruimte te isoleren met schuimbeton isolatie. Dit is verreweg het meest effectief.

Bij het isoleren met schuimbeton wordt de gehele kruipruimte opgevuld. Sommige mensen zijn bang dat ze op die manier niets meer kunnen doen in de kruipruimte. Dit is echter niet het geval. De kruipruimte heb je namelijk nauwelijks nodig. Bedenk nu maar eens hoe vaak je op dit moment in de kruipruimte bent geweest. Afgezien van momenten waarop je vochtproblemen en dergelijke aan moest pakken? Als je deze ruimte goed opvult, ben je van deze problemen af en heb je er eigenlijk vrij weinig te zoeken. Mocht je in de toekomst toch ooit nog een leiding willen trekken, dan kan er ook nog van tevoren een mantelbuis worden geplaatst. Op die manier is dit nog altijd relatief eenvoudig te doen.

Voordelen kruipruimte isolatie met schuimbeton


Maar waarom zou je de kruipruimte enorm veel extra aandacht schenken als je deze ruimte verder nauwelijks gebruikt? Vanwege de grote voordelen natuurlijk! We zetten ze op een rij:

  • Flinke kostenbesparing

De meeste warmte in huis gaat verloren door de vloeren, wanden en ramen. Wanneer je altijd last hebt van koude voeten en het niet goed lukt om de woning warm te houden, dan kan het isoleren van de kruipruimte de oplossing bieden. Zo komt er minder lucht via de vloer het huis binnen en blijft de temperatuur in huis aangenaam en stabiel. Hierdoor hoef je minder te stoken, waardoor je extra veel kosten bespaart op de energierekening. Iets wat zeker in de huidige tijd heel veel kosten kan schelen.

  • Minder vocht in huis

Een groot nadeel van de kruipruimte is dat het hier snel vochtig wordt. Door de slechte isolatie is het bovendien ook nog eens mogelijk dat dit vocht naar boven trekt en binnenkomt in de rest van de woning. Bij te laat ingrijpen kan dit vocht zelfs schimmelhaarden veroorzaken. Dit is gelukkig eenvoudig te voorkomen met kruipruimte isolatie.

Wat kost het om een kruipruimte te isoleren?

De kosten voor het isoleren van de kruipruimte kunnen sterk uiteen lopen. Dit is afhankelijk van de werkzaamheden die moeten worden gedaan. In sommige gevallen moet namelijk ook de kruipruimte verder uitgediept worden om zo voldoende ruimte te creëren voor het isoleren van de woning. Dit brengt extra kosten met zich mee. Afhankelijk van de grootte van de ruimte worden de kosten berekend. Hierbij kun je doorgaans denken aan een prijs tussen de 40 en 90 euro per kuub. Dit is slechts een indicatie. Voor een definitieve prijsopgave moet je altijd eerst offerte(s) opvragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.