InterieurWonen

3 tips om fit te blijven tijdens het thuiswerken

thuiswerken

Thuiswerken blijft voorlopig nog wel de norm. Zelfs wanneer de coronacrisis eindelijk wordt beëindigd, verwacht men dat het ‘nieuwe werken’ voor een groot deel blijvend zal zijn. Helaas heeft nog niet iedereen veel gedaan aan het realiseren van een goede en ergonomische werkplek. In de praktijk blijken toch nog veel mensen simpelweg aan de keukentafel of op de bank te zitten.

Dit heeft verschillende negatieve gevolgen. Ten eerste uiteraard het feit dat je niet in een goede werkhouding zit. Dit kan op de lange termijn fysieke ongemakken veroorzaken. Daarnaast kom je ook veel minder in beweging. Waar je op kantoor nog regelmatig de trap nam, even een stukje ging wandelen of staand een gesprek voerde, is dit thuis eigenlijk niet meer het geval. Daardoor lopen we het risico dat we veel te weinig bewegen. Hoog tijd om hier dus verandering in te brengen. Daarom 3 tips om fit te blijven, ook tijdens het thuiswerken.

1.         Goede werkplek

Allereerst is het belangrijk om een goede werkplek te creëren. Ga dus zeker niet de hele dag aan de keukentafel zitten of op de bank hangen, want dat is gewoon niet goed voor je lichaam. En zodra je fysieke ongemakken ervaart, ben je ook weer minder bereid om tussendoor te bewegen. Daarom wordt door het kabinet al geadviseerd aan bedrijven om de aanschaf van goede bureaus, bureaustoelen en andere ergonomische hulpmiddelen te realiseren, zodat men veilig en gezond thuis weet te werken.

Waar je zelf eventueel ook voor zou kunnen kijken, is een zit-sta bureau. Hierbij ben je sneller geneigd om meer te staan en in beweging te komen. Zitten is immers het nieuwe roken. Door meer te staan, voorkom je dat je lichaam het zwaar te verduren krijgt. Zo stimuleer je jezelf om meer in beweging te komen, zelfs wanneer je doorgaans enkel zittend werk doet.

2.         Neem voldoende pauzes


Wanneer je thuis aan het werk bent, heb je misschien het idee dat je beter in één klap kunt doorwerken. Niemand die je er immers op wijst om pauzes te nemen. Zo ben je misschien een keer wat vroeger klaar. Hoewel we deze gedachtegang erg goed kunnen begrijpen, is het wel een stuk minder verstandig. Pauzes worden namelijk niet voor niets geadviseerd. Ze zijn niet alleen nodig om je lichaam even van voldoende voedingstoffen en rust te laten profiteren, maar ook om de concentratie opnieuw te verhogen.

Gebruik de pauzes niet alleen om wat te eten en even het hoofd leeg te maken, maar ook om lekker naar buiten te gaan. Ga even een half uurtje wandelen of fietsen. Zo zorg je voor voldoende beweging en beschik je weer over voldoende concentratie om verder te gaan met je werk.

3.         Elk uur eventjes bewegen

Zit nooit langer dan één uur stil op een bureaustoel. Hier kan je bijvoorbeeld een zit-sta bureau van Gussta bij gebruiken, maar je kunt er ook voor kiezen om jezelf gewoon elk uur even te activeren. Maak een rondje door het huis, ruim wat op, loop trappen, enzovoorts. Zo blijf je in beweging en blijft je lichaam in optimale conditie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.