Bijna elk huis beschikt over een cv-ketel. Dat is nodig ook want die zorgt ervoor dat je huis lekker verwarmd wordt tijdens de koude wintermaanden. En wil je een heerlijke douche nemen na een dag op kantoor of in de bouw dan is een cv-ketel onmisbaar en nodig voor warm water. Een cv-ketel is gemaakt om jaren mee te gaan. Dus als je een (nieuwe) ketel gaat uitkiezen is het belangrijk dat je daar goed over nadenkt zodat je de juiste ketel koopt. Tegenwoordig is het eenvoudiger dan vroeger om een ketel aan te schaffen. Vroeger ging het allemaal via een installateur die een merk voor jou uitzocht. Dat is nu niet meer nodig. Je surft gewoon op het internet, geeft het woord cv ketel in en je komt vanzelf terecht bij sites zoals Cvkoopjes.
Hoe werkt een cv-ketel
Een cv-ketel bestaat uit heel wat onderdelen die we hieronder eens zullen bekijken en tegelijkertijd leggen we uit hoe het systeem werkt.
- De cv-ketel
Natuurlijk is er de cv-ketel, de kern van het systeem. Vanuit de ketel wordt het warme water via buizen overgebracht naar de keuken, de badkamer of andere plaatsen.
- De Thermostaat
Om de temperatuur van een cv-ketel te regelen, hebben we een thermostaat nodig. Die hangt meestal in de huiskamer of een centrale ruimte.
- De warmwaterboiler
In de boiler wordt het water opgeslagen en er warm in gehouden.
- De radiator
Een element dat ervoor zorgt dat er warmte wordt afgegeven in een ruimte.
- De schoorsteen
Deze schoorsteen voert de verbrandingsassen af naar buiten.
- Het expansievat
Dit is een belangrijk onderdeel van je cv-installatie want water kan wel tot 3% uitzetten als het wordt verwarmd. Omdat de cv-installatie een gesloten circuit is, loopt de druk op het systeem op bij verwarming. Om problemen te voorkomen, biedt het expansievat extra ruimte.
- De circulatiepomp
Deze pomp zorgt ervoor dat het water wordt rondgepompt. De kamerthermostaat meet de temperatuur in de betreffende kamer en vergelijkt die met de temperatuur die jij hebt ingesteld. Als de kamertemperatuur onder het ingestelde minimum gaat, krijgt de pomp een seintje en zorgt deze voor nieuwe aanvoer van warm water. Op hetzelfde moment wordt er gas ontstoken en verhitten de branders het water dat door de warmtewisselaar wordt gepompt tot de ingestelde temperatuur weer bereikt is.
- De brandstof
Dit kan stookolie, pellet dispenser, zonnecollector of aardgas zijn en verschilt per woning.
- De brander
Een brander zorgt ervoor dat de brandstof verbrandt, waardoor er warmte ontstaat en het water in een gesloten systeem wordt verwarmd.
- De ontsteker
Dankzij de ontsteker kan de brander branden.
- De ventilator
Deze zorgt ervoor dat de restgassen worden afgevoerd naar de schoorsteen van de cv-ketel en hij voert lucht aan om de brandstof te kunnen verbranden.
- De warmtewisselaar
Zijn functie is om ervoor te zorgen dat de cv-ketel goed werkt. Dit doet hij door ervoor te zorgen dat de warmte die vrijkomt met maximaal rendement wordt gebruikt.
- De waterdruk
Waterdruk kan je aflezen op een display of op een waterdrukmeter. Als er onvoldoende waterdruk is moet het cv-systeem gevuld worden.
- De rookgasafvoer
Hierdoor wordt het rookgas naar buiten afgevoerd, meestal via het dak. Dit is van cruciaal belang want rookgas inademen, is gevaarlijk voor je gezondheid.