Wonen

5 Tips die verkoeling in huis brengen

5 Tips die verkoeling in huis brengen

Zodra de zon in Nederland schijnt staan we met zijn allen te genieten van de warmte en de mogelijkheden die het geeft. Iedereen stapt naar buiten, gooit de winterjas in de kast en geniet. Er valt over het algemeen al genoeg regen in Nederland, dus zodra het zonnetje schijnt hoor je niemand klagen. De zon brengt niet alleen warmte buitenshuis maar ook binnenshuis. Dit betekent dat het binnenshuis en dan met name in de avond nogal heet kan worden. De boel lekker op temperatuur houden is hierbij niet onmogelijk. Hierover meer in dit artikel. 

Zorg voor ventilatie op het juiste moment

Het ventileren van de woning zorgt niet alleen voor frisse lucht maar geeft ook verkoeling in huis tijdens de hete zomerdagen. Dit kan op een natuurlijke manier door de ramen open te zetten maar ook op een mechanische manier door bijvoorbeeld een ventilatiesysteem in je woning te plaatsen. Doe dit wel op het juiste moment, want zodra de temperatuur buitenshuis gaat stijgen zal de warmer wordende lucht die de woning binnenkomt ook de boel onnodig gaan verwarmen. Vroeg in de ochtend of laat in de avond is meestal een goed moment om de boel weer lekker te ventileren en laten afkoelen door de ramen en deuren gedurende een uur open te houden. Het sluiten van de gordijnen, de luxaflex of het laten zakken van de zonwering gaat natuurlijk ook meehelpen bij het koel houden van de woning.

Vermijd warmte creatie in huis

Je kunt nog zo goed je best doen om het koel in huis te houden door van alles en nog wat uit te halen om de warmte van buitenaf buiten te houden, maar zolang de woning van binnenuit verwarmd wordt, zal dit niet gaan lukken. Apparaten in huis die veel warmte afgeven wordt hierbij op geduid. De vaatwasser, wasmachine, douche, lampen, een computer, televisie, keukenapparatuur of het gasfornuis. Gebruik deze vroeg in de ochtend, laat in de avond of tijdens de nachtelijke uren. 

Ga de strijd aan met warme lucht

Het is een feit dat warme lucht opstijgt en dus de hoogte in huis opzoekt. Help deze warme lucht een handje door hieraan mee te werken. Zet een ventilator aan en blaas de warme lucht door een raam naar buiten, waarbij het met de wind meewaait en niet weer door de wind terug in huis geblazen wordt. Heb je toevallig een dakraam op de bovenste etage van je woning? Zet deze dan wagenwijd open zodat de warme lucht hierdoor omhoog kan ontsnappen en de woning verlaat. Een airco met slang die je aansluit op het raam helpt hierbij ook reuze mee. 

Installeer een airco

Voor degene die een permanente en eenvoudige oplossing zoeken voor het koel houden van de temperatuur in huis is dit toch echt wel een aanrader die zeker zijn werk gaat doen. De vaste airco unit aan de wand of het plafond of een mobiele airco van bijvoorbeeld mobiele-airco.nl verlossen jouw binnen een mum van tijd van de warme temperatuur in huis. 

Wees thuis tijdens de koele momenten

Ben je niet een liefhebber van de warmte in huis en beschik je ook niet over de mogelijkheid om voorzieningen hiervoor aan te leggen in huis. Dan is het een idee om het huis gewoonweg te vermijden tijdens de hete uurtjes. Ben je bijvoorbeeld werkzaam bij een webdesign bedrijf die gespecialiseerd is in online marketing en die over fatsoenlijke klimaattechniek beschikt, ga hier dan lekker zitten te werken en vermijd de hitte thuis. Ga eropuit met je laptop, een leesboek of andere bezigheid, zoals het park of het strand en zoek de verkoeling op. Zoek tijdelijke huisvesting bij vrienden of familie die wel over een klimaatsysteem, goede isolatie of een airco beschikken om zodoende fatsoenlijk te kunnen leven of werken zonder jezelf te oververhitten en kapot te ergeren aan de warmte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.