SlaapkamerWonen

Tips voor het kiezen van het juiste dekbedovertrek

Tips voor het kiezen van het juiste dekbedovertrek

Bij het kopen van een dekbedovertrek wordt er vaak voornamelijk aandacht aan het uiterlijk besteedt. Een mooi dekbed behoeft immers ook een mooi overtrek. Toch zegt de uitstraling van het dekbedovertrek nog vrij weinig. Een fijn dekbedovertrek is goud waard en kan allesbepalend zijn voor een goede of juist slechte nachtrust. Daarom is het belangrijk dat een dekbedovertrek altijd met uiterste zorg wordt gekozen. Maar waar begin je? Het aanbod is ontzettend groot. In dit artikel geven we enkele tips!

Belangrijkste kenmerken van een goed dekbedovertrek

Het aanbod van dekbedovertrekken is ontzettend groot. Er zijn heel veel verschillen in prijs, uitstraling en kwaliteit. Met name dat laatste speelt een belangrijke rol. Wanneer de kwaliteit en de functionaliteit van het overtrek niet naar wens is, kan dit namelijk de nachtrust negatief beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om in elk geval rekening te houden met de volgende belangrijke kenmerken van een goed dekbedovertrek:

  • Het dekbed gaat niet ‘zweven’ in het overtrek. Dit is iets wat vast iedereen wel bekend in de oren zal klinken. Word je plotseling halverwege de nacht wakker en ligt het dekbed opgerold in het overtrek. Dat is niet alleen enorm koud, maar ook nog eens gewoon ontzettend vervelend. Daarom is het belangrijk dat het overtrek in staat is om het dekbed zo goed mogelijk vast te houden. Hierbij is het belangrijk om naar de structuur van het dekbed én het dekbedovertrek te kijken. Wanneer het dekbed over een zeer gladde stof beschikt en het dekbedovertrek ook, dan zal deze nooit zorgvuldig vastgehouden kunnen worden. Zorg er daarom altijd voor dat er wrijving is door voor een tegengestelde stof of structuur te kiezen.
  • Kies voor een materiaal wat gemakkelijk vocht opneemt. Gemiddeld verliezen we minimaal een liter vocht per nacht. Iedereen transpireert. Daar is niets tegen te doen. Wakker worden in een nat bed is echter geen pretje. Door voor materialen als katoen of linnen te kiezen, weet je zeker dat je bed altijd droog blijft.
  • Hoe zachter, hoe beter. Comfort speelt natuurlijk een allesbepalende rol voor een goede nachtrust. Daarom is het belangrijk dat een dekbedovertrek zacht en soepel aanvoelt. Zo slaap je nóg prettiger.

Katoen of linnen?

Katoen en linnen zijn ontzettend populair. Maar waar kies je voor?

Het grootste voordeel van katoen is dat het relatief goedkoop is. Daarnaast kreukt het minder snel dan linnen. Linnen heeft echter ook een aantal grote voordelen. Hoewel de prijs beduidend hoger is, biedt dit ook wel enkele voordelen. Zo is het een zeer sterk en duurzaam materiaal, waardoor je hier zeer lang mee zult doen. Daarnaast ventileert linnen beter, iets wat met name in de warme zomermaanden zeer prettig is.

Zowel linnen als katoen zijn prima keuzes wanneer je een nieuw dekbedovertrek aanschaft. Welke jouw voorkeur heeft, hangt met name af van de eigen persoonlijke wensen en het budget.

Flanel


Sommige Nederlanders kiezen er nog steeds voor om in de wintermaanden andere dekbedovertrekken te gebruiken dan in de zomer. Dit is in veel andere Europese landen heel gebruikelijk, maar wij doen het eigenlijk steeds minder. Wie het nog steeds prettig vindt om speciale dekbedovertrekken voor de wintermaanden te kopen, heeft zeker baat bij een flanellen dekbedovertrek. Dit is lekker warm en voelt heerlijk zacht. Zo geniet je van een geweldige nachtrust in de winter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.