BadkamerWonen

Tips bij het kopen van een nieuwe badkamervloer

Tips bij het kopen van een nieuwe badkamervloer

Toe aan een nieuwe badkamer of ga je misschien wel binnenkort verhuizen en moet je wel een geheel nieuwe badkamer samenstellen? Dan behoort de badkamervloer zeker tot één van de belangrijkste elementen van de gehele ruimte. Deze bepalen niet alleen de basis van de badkamer, maar moeten uiteraard ook nog eens heel praktisch zijn. Daar komt nog eens bovenop dat het aanbod tegenwoordig ontzettend groot is. Ook zijn de meeste badkamervloeren in tal van verschillende formaten en kleuren verkrijgbaar. Hierdoor zie je door de bomen het bos niet meer. Voordat je een badkamervloer bij tegeldepot aanschaft, is het dan ook fijn om te weten waar je op moet letten. Wij helpen je graag een beetje op weg met de volgende tips bij het kopen van een nieuwe badkamervloer. 

Antislip

De badkamer is natuurlijk een zeer vochtige ruimte. Regelmatig zullen er plassen water op de grond zichtbaar zijn. Daardoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan wanneer de vloer geen slipweerstand biedt. Een dergelijk slipgevaar kan gelukkig voor een groot deel worden opgelost door gebruik te maken van zogenaamde antislip tegels. Deze hebben een hoge slipweerstand. Hierbij speelt ook het formaat en de mogelijke voegen een belangrijke rol. Gelukkig is de sleepweerstand van de badkamervloer eenvoudig te bepalen. Deze wordt namelijk altijd aangegeven met een zogenaamde R-waarde. Hoe hoger de R-waarde, hoe hoger de weerstand en er dus ook minder kans op slippen is.

Verschillende aanduidingen

Hoewel de meeste badkamervloeren wel over ongeveer dezelfde eigenschappen beschikken en op dezelfde manier worden geproduceerd, kunnen er tijdens het productieproces toch verschillen ontstaan. Een badkamervloer van hetzelfde materiaal kan bij de ene leverancier dan ook duurder zijn dan bij de ander. Dit heeft niet alleen te maken met minimale kwaliteitsverschillen, maar ook in een verschil van aanduiding. Zo worden de meeste badkamervloeren altijd ingedeeld in de zogenaamde eerste en tweede keus.

Eerste keus tegels bevatten bijna geen minimale productiefouten, terwijl dat bij tweede keus tegels wel degelijk het geval is. Hierdoor ontstaat er een klein prijsverschil. Dat hoeft echter niet te betekenen dat tweede keus tegels ook daadwerkelijk minder kwalitatief zijn. Vaak zijn de verschillen minimaal, waardoor dit zeker geen problemen hoeft op te leveren tijdens het leggen ervan.

Voor welk formaat kies je?

Wanneer je op zoek gaat naar de juiste badkamertegels, dan zal je uiteraard ook een keuze moeten maken tussen de verschillende formaten. De tegels zijn over het algemeen in tal van verschillende afmetingen verkrijgbaar en het is geheel persoonsgevoelig waar je voor kiest. Dit hangt met name af van de stijl van de badkamer en de eigen smaak. De één is dol op grote tegels en de ander geeft liever de voorkeur aan kleinere tegeltjes.

Bedenk wel goed dat grotere tegels minder water doorlaten, maar wel weer minder fijn zijn om aan te passen op leidingwerk. Dit terwijl je kleine tegels eenvoudiger op elke plek kunt aanbrengen. Beide formaten hebben dus zowel voor- als nadelen.

Zelf tegelen of uitbesteden?

Nadat je de juiste tegels hebt gekocht, sta je nog voor één belangrijke keuze: want laat je de tegels leggen of pak je deze klus zelf aan? Een badkamervloer leggen hoeft niet al te moeilijk te zijn, maar in sommige situaties kan het toch verstandiger zijn om een vakman in te schakelen. Bijvoorbeeld bij tegels met een lastig patroon, zoals mozaïektegels. Deze vragen echt om een ervaren hand voor het beste resultaat. Daarnaast bespaar je niet enkel door tegels zelf te leggen, want je moet ook nog het juiste gereedschap en een aantal materialen aanschaffen. Hierdoor ben je niet direct stukken goedkoper uit door deze klus zelf aan te pakken.

Ons advies: leg enkel zelf de badkamervloer wanneer je hier verstand van hebt en al het juiste gereedschap in huis hebt. Ben je een echte leek en moet je eigenlijk alles nog aanschaffen om de vloer te kunnen leggen? Dan ben je doorgaans net zo duur uit als je een vakman inschakelt. En dan weet je in elk geval zeker dat dit op de juiste manier wordt gedaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.