InterieurWonen

Razendsnel je huis opruimen doe je zo

Razendsnel je huis opruimen doe je zo

Met de kerstdagen voor de deur is een opgeruimd huis wel zo prettig, maar waar begin je? Het weggooien van overbodige ‘troep’ is een goed startpunt! Wist je bijvoorbeeld dat 70% van de spullen in huis nooit gebruikt wordt?[1] Deze spullen nemen wel ruimte in beslag en dat is zonde.

Weg ermee!

Bekijk eens per kamer welke spullen je echt niet gebruikt en gooi deze weg. Het elimineren van de bekende ‘prullaria’ draagt bij aan een opgeruimd gevoel. Daarnaast zul je merken dat schoonmaken een stuk sneller gaat, omdat je niet alles hoeft op te tillen en af te stoffen. Win-win!

Archiveren

Die ene hoek van de tafel waar de post en administratie zich opstapelt, is voor veel mensen heel herkenbaar. Half- of ongelezen post ligt niet alleen in de weg, het blijft ook in je hoofd zitten, totdat je weet dat het helemaal afgehandeld is. Ons advies: ga direct aan de slag met eventuele actiepunten en archiveer daarna het document in mappen of ordners. Gebruik verschillende kleuren voor verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld een rode ordner voor bankzaken, een gele map voor de hypotheek en een blauwe klapper voor alle nutsbedrijven. Met tabbladen breng je vervolgens eenvoudig en snel een sortering aan of kun je prioriteren. Ineens merk je dat die tafel toch een stuk groter is dan gedacht! Een bijkomend voordeel: je hebt meer rust in je hoofd.

Archiveren

Gezonder

Onderzoek wijst uit dat men sneller depressief is, als de leefomgeving als stressfactor wordt ervaren[2]. Daarnaast is bewezen dat een opgeruimd huis voor ontspanning zorgt. Het maakt ons gelukkiger en zelfs gezonder. Opruimen an sich geeft een gevoel van controle, wat automatisch stress wegneemt. Hoe fijn is het dat je meteen het juiste gereedschap te pakken had, of direct wist waar de postzegels gebleven waren tussen alle kantoorartikelen? Zorg dus dat voorwerpen een vaste plek krijgen en probeer structureel de chaos in toom te houden.

Laat je inspireren

De feiten in dit artikel spreken voor zich en we durven te wedden dat jij meteen met die stapel post aan de slag gaat, zodra je thuis bent. Mooie gekleurde mappen halen, tabbladen erin en opruimen maar! Mocht je toch nog op zoek zijn naar tips of handige life hacks, bekijk dan eens voorbeelden op Pinterest. Daarnaast zijn er genoeg documentaires, ook op Netflix, die laten zien hoe je makkelijk en snel je huis opgeruimd houdt. Dus, laat die gasten maar komen en geniet van je kerstdiner!

[1] Bron: Breda Nieuws https://breda.nieuws.nl/nieuws/239831/een-opgeruimd-huis-handige-tips-van-opruimcoach-lara/

[2] Bron: US National Library of Medicine https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19934011

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.