DuurzaamInterieur

3 tips voor een duurzaam en sfeervol interieur

3 tips voor een duurzaam en sfeervol interieur

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in ons dagelijkse leven. Meer dan ooit beseffen we hoe belangrijk het is om onze ecologische voetafdruk te verminderen. Dat uit zich niet alleen in het beter isoleren van woningen en duurzaam consumeren, maar ook in de huidige woontrends. Men kiest niet meer lukraak voor meubels die in de ‘mode’ zijn, maar letten steeds meer op het materiaalgebruik of kiezen voor tweedehands spullen. Ben jij ook op zoek naar inspiratie voor een duurzaam en sfeervol interieur? Laat je dan inspireren door de volgende 3 tips.

1.      Weet wat een duurzaam interieur voor jou betekent

Wat is nu precies een duurzaam interieur? Die vraag lijkt voor veel mensen nog te ingewikkeld te zijn om te beantwoorden. Onder duurzaamheid valt namelijk veel. Bovendien staat duurzaamheid op het gebied van interieur nog in de kinderschoenen. Dit terwijl de vraag hiernaar wel elk jaar lijkt toe te nemen. Daarom is het belangrijk om eerst te bedenken wat een duurzaam interieur voor jou betekent. Over het algemeen voldoet een duurzaam interieur aan de volgende voorwaarden:

  • Beschikt over een lange levensduur
  • Slijt en beschadigd minder snel
  • Zal het milieu weinig belasten

Hierbij kun je dus denken aan zeer kwalitatieve nieuwe meubels die een enorm lange tijd mee zullen gaan en milieubewust zijn geproduceerd. Je kunt echter ook denken aan een tweedehands design meubels. Deze zijn vaak heel goed in elkaar gezet, zien er geweldig uit en zijn relatief betaalbaar. Zo wordt tweedehands een van de bekendste design stoelen van de wereld een stuk bereikbaarder, de Artifort Orange Slice. Een mooi design meubelstuk dat een nieuw leven krijgt. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar geeft je interieur vooral ook een echte eye-catcher. Win-win dus!

Kies met name voor meubels die een tijdloze uitstraling hebben en niet onderhevig zijn aan de wisselende trends. Je wilt niet een kanariegele bank op de kop tikken waar je over enkele jaren alweer op bent uitgekeken. Kies voor meubels waar je echt jaren van kunst genieten en doe onderzoek naar bedrijven die tijdens het productieproces van hun meubels zoveel mogelijk op het milieu letten. Zo zet je eenvoudig de eerste stappen naar een duurzaam interieur. Hoe je dit vervolgens precies invult? Dat is helemaal aan jou.

2.      Kies voor meubels met een FSC-keurmerk

Er zijn verschillende keurmerken waar je op kunt letten bij het kopen van nieuwe meubels. Met name het FSC-keurmerk is van groot belang. Dit is het keurmerk dat aantoont dat het hout dat is gebruikt uit volledig verantwoord beheerde bossen komt. Daardoor weet je zeker dat geen onnodige bossen zijn gekapt en dat de bosarbeiders onder verantwoorde werkomstandigheden en voor een goed en eerlijk loon hebben gewerkt.

Wil je voor een nóg duurzamere houtsoort kiezen? Verwerk dan bamboe binnen je interieur. Bamboe groeit enorm snel en behoort tot één van de milieuvriendelijke materialen voor je interieur.

3.      Koop tweedehands

Geef oude meubels een nieuwe kans door tweedehands in te kopen. Nog veel te vaak worden oude meubels weggegooid of zelfs volledig verbrand. Dat is natuurlijk allesbehalve goed voor de CO2-uitstoot. Het is veel beter om de meubels of delen hiervan her te gebruiken. Bovendien zijn er genoeg pareltjes te vinden online. Niet alleen oude, gehavende meubels die echt nog wel wat extra werk nodig hebben, maar ook prachtige designermeubelstukken. Alles om jouw eigen unieke en bovenal duurzame interieur samen te stellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.