DuurzaamWonen

Laminaat en gezondheid

Laminaat en gezondheid

De aandacht die we tegenwoordig aan ons interieur besteden is steeds groter. Daarbij staan niet alleen de stijl, het gebruiksgemak en het te besteden budget op de voorgrond maar ook het gezonde woonklimaat. Laminaat past hier perfect bij. Even rondkijken maakt al gauw duidelijk dat de keus in kleur en design zo enorm is dat er voor iedere woonstijl wel een passende laminaatvloer is te vinden. Het gebruiksgemak van laminaat is al om bekend. Het simpele vegen van de vloer om zand en vuil te verwijderen en af en toe een dweilbeurt om de vloer op te frissen is alles wat de laminaatvloer aan onderhoud vraagt. En, hoewel er verschillen zijn, is de prijs – kwaliteit verhouding van laminaat doorgaans bijzonder goed.

Laminaat past in een gezond woonklimaat  

We brengen elke dag vele uren binnenshuis door. Een gezond binnenklimaat is dus vanzelfsprekend ontzettend belangrijk. Dan denken we allereerst aan de lucht die we inademen. Uit veel materialen die in het interieur gebruikt worden komen

dampen vrij, emissie genoemd. In het geval van laminaat is er soms verwarring over de emissie van de stof formaldehyde. Formaldehyde is een stof die in de natuur voorkomt, bijvoorbeeld in bomen of groenten. Toch is formaldehyde ook een gevaarlijke stof, alleen dan wel bij een hogere dosering dan waarin ze in de natuur voorkomt. Laminaat is een houten plaat die door een ondoordringbare laag is afgedekt. Nu komt in hout formaldehyde voor, dus laminaat zonder formaldehyde bestaat niet. De doorsnee laminaat vloer is gemaakt van hout afgedekt met een kunststof laag van melaminehars, dat ook formaldehyde bevat. Bij het verwerken van de hars zorgt het verhitten en daarna het uitharden ervoor dat de aanwezige formaldehyde onlosmakelijk gebonden is in de hars.  De vele metingen die gedaan zijn om aan te tonen of er een uitstoot van formaldehyde is hebben keer op keer het tegendeel aangetoond. De waarden die gemeten worden liggen ver onder de wettelijk vastgestelde grenswaarde, en zijn vergelijkbaar met de natuurlijke uitstoot die plaatsvindt bij natuurlijk hout. Toch is dit een reden voor sommigen om te kiezen voor bio laminaat. Bij deze laminaat soort is op een drager van populierenhout een toplaag, gemaakt van plantaardige resten, geperst. Een geweldig natuurlijk product, maar wederom, wel met de natuurlijke uitstoot van formaldehyde.

Laminaat en allergie

Voor veel allergie en astma patiënten helpt laminaat mee aan een gezond binnenklimaat. Een laminaat vloer kan eenvoudig en snel stofvrij gemaakt worden. De gesloten toplaag van laminaat is vuilafstotend en voorkomt dat schimmels of bacteriën zich ongezien in de vloerbedekking kunnen nestelen. Het dweilen van de laminaat vloer met schoon water houdt het laminaat hygiënisch schoon zonder de vaak chemische luchtjes van onderhoud- of verzorgingsmiddelen die voor allergie patiënten benauwdheid klachten kunnen opleveren. Ook een allergische reactie op wol of andere dierenharen die bij tapijt kan voorkomen, is bij laminaat niet aan de orde. Laminaat is in elk opzicht een gezonde keus.

Neem een kijkje bij Bebo Parket voor een uitgebreid aanbod met goede service. Bij vragen helpt de klantenservice u graag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.