DuurzaamWonen

Je huis verduurzamen: hoe pak je dit aan?

Energie besparen en duurzaam leven is helemaal hot anno 2019. Dit heeft vooral te maken met de talloze campagnes die de Rijksoverheid op het ogenblik voert. Hierbij worden niet alleen maatregelen onder de aandacht gebracht die de Nederlandse woningen kunnen verduurzamen, maar worden Nederlanders ook aangespoord om kritischer naar hun eigen consumptiegedrag te kijken. Het klinkt natuurlijk allemaal heel interessant, maar sommige mensen zien toch veel beren op de weg. Verduurzamen klinkt natuurlijk eenvoudig, maar waar begin je? Hoe kan je jouw woning zo duurzaam mogelijk maken?

Let ook op de kleine dingen

Voordat we het over de grootschalige aanpassingen gaan hebben, willen we eerst de kleine dingen eens bespreken. Want ook de kleine dingen kunnen een groot verschil maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je consumptiegedrag. Kies voor duurzame materialen als je nieuwe meubels en accessoires koopt, overweeg de aanschaf van bamboe onderkleding en kijk kritisch naar winkels die zichzelf ‘duurzaam en eerlijk’ noemen.

Dit geldt natuurlijk ook binnenshuis. Door met kleine dingetjes energie te besparen, kan jij al je steentje bijdragen aan het milieu. Denk bijvoorbeeld aan het lager zetten van de thermostaat, conventionele verlichting vervangen voor LED en stekkers tijdig uit het stopcontact halen. Dit hoeven geen gigantische veranderingen te zijn, maar op de langere termijn kan dit zeker verschil maken.

Hoe financieer je duurzame maatregelen?

Als je de verduurzaming van je woning echt zeer groots aan wilt pakken, zal dit logischerwijs wel wat geld gaan kosten. Aangezien niet iedereen een volle spaarbuidel heeft, kan dit nog wel eens problemen opleveren. Uiteraard is duurzaam wonen belangrijk, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je in de schulden stort om dit te bereiken. Toch geldt bij duurzaam wonen: je moet eerst geld investeren voordat je ook maar iets aan je vaste lasten gaat merken. Maar hoe financieer je dit? Natuurlijk is het fijn als je zelf een flink spaarpotje tot je beschikking hebt, maar wat als de financiële ruimte beperkt is? Wij geven enkele tips:

  • Geld lenen klinkt misschien niet zo aantrekkelijk. We weten allemaal dat geld lenen ook geld kost. In de meeste gevallen kan je het rentepercentage van de lening echter aftrekken van de belasting. Vraag naar de mogelijkheden aan jouw boekhouder of bank. Daarnaast zijn er ook speciale leningen die enkel voor duurzame oplossingen gebruikt worden, hierbij profiteer je van een zeer laag rentepercentage.
  • In sommige gevallen kom je in aanmerking voor subsidies van de overheid als je je woning verduurzaamt. De meeste subsidies lopen echter nog maar tot 2020/2021, dus als je hier gebruik van wilt maken moet je wel snel beslissen!

Deze duurzame investeringen zorgen voor een fikse besparing

Als wooneigenaar kan je op heel veel verschillende manieren je huis verduurzamen. Toch werken sommige methodes effectiever dan anderen. De volgende duurzame investeringen kunnen zeker leiden tot een fikse besparing:

  • Zonnepanelen
  • Warmtepomp
  • Betere isolatie van de woning

Bedenk wel dat alle duurzame maatregelen weinig zin hebben als een huis niet goed geïsoleerd is. Het is natuurlijk fijn als je over een milieuvriendelijke manier beschikt om je huis te verwarmen. Maar als die warmte vervolgens bijna volledig in de buitenlucht verdwijnt, zal de besparing nog steeds erg tegenvallen. Begin daarom altijd met het isoleren van de woning en denk dan pas aan het treffen van andere energiebesparende maatregelen.

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.