Wonen

Houtkachel inbouw

Houtkachel inbouw

Voor veel liefhebbers is er maar 1 echte haard en dat is de houthaard. Geen enkele andere haard geeft zo’n authentieke haard beleving als de haard waar het allemaal mee begonnen is. Onvoorspelbare vlammen die langzaam een houtblok verteren zullen ons wel altijd blijven boeien. Het gecontroleerde houtvuur heeft een bepaalde charme die zich maar moeilijk laat omschrijven, maar het raakt ons op een dieper niveau dan andere haarden. Misschien omdat het houtvuur ons al duizenden jaren heeft beschermd en voorzien van licht en warmte. Zonder het houtvuur waren we niet geweest waar we nu staan, het heeft ons ver gebracht en onderbewust lijken we dat maar niet te kunnen vergeten. De open verbranding van vroeger is niet meer van deze tijd vanwege de efficiency en de gezondheidsrisico’s, maar de behoefte aan gecontroleerd vuur blijft bestaan. Voor iedereen die deze behoefte voelt is er gelukkig een oplossing. Laten we eens wat nader ingaan op de moderne tegenhanger van de ouderwetse open haard, de inbouw houtkachel.

Inbouw houtkachels worden steeds vaker gekozen omdat het één van de beste manieren is om het sfeerbeeld van de authentieke open haard te benaderen. Dezelfde sfeer, dezelfde uitstraling, maar dan wel zonder alle nadelen die normaal aan open verbranding kleven. Houtkachels inbouwen kan op allerlei verschillende manieren. Erg populair blijft natuurlijk het klassieke haardplateau met een eventuele ombouw rondom het afvoerkanaal, maar ook modernere vormen zoals de tv wand met inbouwhaard zien we meer en meer verschijnen. Door nieuwe technieken en nieuwe materialen is er steeds meer mogelijk qua plaatsing. Inbouw houtkachels zijn zo ontworpen dat alle storende elementen uit het zicht worden weggewerkt. Bij de meeste modellen inbouw houtkachel blijft alleen datgene waar het daadwerkelijk over gaat in het zicht, en dat is natuurlijk de kachelruit met daarachter het spel van het vuur en de vlammen.

De verschillen tussen een ouderwetse open haard en een moderne houtkachel lijken optisch niet heel groot, maar zijn dat zeker wel. Een moderne houtkachel is afgeschermd van de ruimte waarin u zich bevindt. Deze haarden hebben dus geen invloed op de atmosfeer in uw kamer, ze halen de lucht direct van buiten door een dubbelwandig rookkanaal. De rookgassen worden afgevoerd door het binnenste deel van dit kanaal. Zo wordt de lucht alvast voorverwarmd voordat het de haard in komt. Door deze voorverwarming wordt het verbrandingsproces in een gesloten systeem sterk verbeterd. Een gesloten systeem is vele malen schoner en efficiënter dan een open systeem omdat het verbrandingsproces geoptimaliseerd kan worden. Onder optimale verbranding omstandigheden blijft er nauwelijks hout over. U haalt dus meer warmte uit dezelfde hoeveelheid brandstof. Wist u dat een moderne houtkachel inbouw een rendement heeft van ongeveer 80%? Dit wil zeggen dat maar liefst 80% van de opgewekte warmte daadwerkelijk wordt gebruikt om het omliggende vertrek te verwarmen. Heel wat beter dan de schamele 15% die we kennen van de ouderwetse open haard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.