Wonen

Hoe richt je een kleine woning of appartement in? 4 handige tips!

Hoe richt je een kleine woning of appartement in? 4 handige tips!

Door het enorme woningtekort in Nederland zien we dat de woningen die nu gebouwd worden vaak ook een stuk kleiner zijn. Dat hoeft echter niet erg te zijn, want een kleine woning beschikt juist over enorm veel charme. Toch kan het best wel lastig zijn om deze op de juiste manier in te richten. Want hoe kun je de ruimte zo praktisch mogelijk houden, zonder dat je hiervoor teveel ruimte inlevert? Wij geven 4 handige tips en de nodige inspiratie om het maximale uit jouw interieur te halen. Een kleine woning of appartement inrichten? Zo doe je dat!

1.    Maak een wensenlijstje


Voordat je kunt gaan inrichten is het eerst belangrijk om te bepalen welke meubels en eventuele decoraties onmisbaar zullen zijn binnen het interieur. Denk bijvoorbeeld aan een bank. Deze mag niet ontbreken in de woonkamer. Wees wel kritisch. Een enorme pot voor een grote kamerplant is bijvoorbeeld minder geschikt in een kleine ruimte. Ga zo efficiënt mogelijk met de ruimte om en schrijf enkel op je wensenlijstje wat écht noodzakelijk is. Zo wordt het wensenlijstje direct een stuk korter en is het een stuk gemakkelijker om al deze spullen in huis te plaatsen.

2.    Schaf multifunctionele meubels aan

Vervolgens is het natuurlijk hoog tijd om te gaan shoppen. En dat is voor de meeste mensen het leukste gedeelte van inrichten. Oriënteren in de meubelwereld is echter niet gemakkelijk, want het aanbod is reuze. Het voordeel van een kleinere ruimte is dat je echter al heel veel van dit aanbod kunt wegfilteren. Ons advies: zoek bij Haco.nu woonwinkel naar multifunctionele meubels. Deze zijn onmisbaar voor iedere kleine woning of appartement. Multifunctionele meubels zijn, zoals de naam natuurlijk al doet vermoeden, voor verschillende doeleinden te gebruiken.

Denk bijvoorbeeld aan een slaapbank. Dit is een bank die je ook nog eens kunt omtoveren tot een extra slaapplek. Ideaal wanneer er wel eens vrienden of familieleden blijven slapen en je geen ruimte in huis hebt om een extra bed te plaatsen. Ook een bed met extra opbergruimte is ontzettend gemakkelijk. Hier kan je eventueel dekbedden, beddengoed en andere zaken die veel ruimte in beslag nemen in plaatsen. Door creatief met de ruimte én de meubels om te gaan, kan je al een heel eind komen.

3.    Speel met licht

Iedere kleine ruime schreeuwt bijna om licht. Licht kan een ruimte optisch groter laten lijken en dit is nu juist wat je in jouw kleine woning wilt. Probeer daarom zoveel mogelijk licht in huis te halen. Plaats geen grote objecten voor de ramen, investeer in lichtdoorlatende raambekleding en beschilder de muren met lichte kleuren. Ben je bang dat het geheel zo te steriel wordt? En wil je toch ook nog wat warmere kleuren in huis verwerken voor een knussere uitstraling? Creëer dan extra sfeer met kussentjes of vloerkleden in warme kleuren.

4.    Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Dit is het welbekende trucje in de interieurwereld en nog steeds net zo effectief. Het gebruik van spiegels in huis kan ervoor zorgen dat deze optisch een stuk groter lijk. Door de reflectie van de spiegel creëer je eenvoudig een ruimtelijk gevoel. Plaats een grote wandspiegel op een strategische plek in de ruimte om de leefruimte gevoelsmatig te verdubbelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.