Het nieuwe jaar gaat alweer bijna van start en dat betekent voor veel mensen het maken van goede voornemens. Besparen op de vaste lasten is elk jaar weer een belangrijk punt op de agenda. De decembermaand was al duur genoeg, in januari gaan we proberen om weer zuiniger aan te doen. Toch is het besparen op de vaste lasten niet zo simpel als het lijkt. Over veel vaste lasten valt er niet te onderhandelen. De energierekening is een goed voorbeeld van een variabele post. Op basis van jouw eigen verbruik en keuze voor een voordelige energiemaatschappij, kan je ervoor zorgen dat de kosten binnen de perken blijven. Het afgelopen jaar stond in het teken van energiezuinig en duurzaam leven. Heel verstandig om daar in 2019 een goede start mee te maken. Energie besparen in 2019: hoe doe je dat?
Energie vergelijken
Het brein van de mens is een vreemd iets. Deze zorgt er voor dat we niet graag veranderingen door maken. Veel consumenten blijven hun energiemaatschappij dan ook jarenlang trouw. Gek eigenlijk als je bedenkt hoeveel geld je kunt besparen door jaarlijks over te stappen. Energie vergelijken is een slimme manier om op korte termijn veel geld te besparen. Vaak maken energieleveranciers gebruik van leuke welkomstacties en hoge premies om een overstap aantrekkelijker te maken. Zij zijn op de hoogte van de hersenspinsels van de consument en weten dat ze lang bij hun zullen blijven als ze eenmaal binnengehaald zijn. Als bestaande klant krijg je vrijwel nooit mooie aanbiedingen. Je bent immers al ‘binnen.’ Dankzij een handige vergelijkingstool is het gemakkelijk om snel te zien bij welke energieleverancier je het voordeligst uit bent. Dit scheelt al snel honderden euro’s per jaar.
Let op de kleine dingen
Uiteraard is het overstappen van energiemaatschappij niet voldoende om geld te besparen. Zeker niet met het oog op duurzaam leven. Als je echt wilt letten op het milieu en de uitstoot van CO2 in jouw woning, is het belangrijk dat je gaat letten op de kleine dingen. Duurzaam en energiebewust wonen heeft voor veel mensen nog steeds een ‘geiten-wollen-sokken imago.’ Dit is echter onjuist. Energiebewust wonen hoeft echt niet te betekenen dat je de verwarming nooit meer mag aanzetten of in de kou moet gaan zitten. Letten op kleine dingen is vaak al voldoende om de vraag naar energie te beperken. Wij zetten een paar simpele oplossingen voor jou op een rijtje:
- Maak altijd eerst een rondje door de woning als je het huis verlaat. Bekijk of alle lampen zijn uitgeschakeld en zet eventueel de thermostaat enkele graden lager. Vaak blijven lampen onnodig aanstaan, wat weer veel extra energie vraagt. Bewust zijn van je energieverbruik is de eerste stap naar duurzaam wonen.
- Zet de thermostaat nooit hoger dan 21 graden. Uit onderzoek blijkt dat een temperatuur tussen de 19 en 21 graden ideaal is voor in huis. Alles daar boven (of onder) is niet nodig. Door de thermostaat slechts één graad lager te zetten, kan je al tientallen euro’s op je energierekening besparen. Zet de verwarming overigens nooit lager dan 18 graden als je het huis verlaat of naar bed gaat. Dan kost het de centrale verwarming extra veel energie om het huis weer te verwarmen als deze aangezet wordt.
- Schaf energiezuinige apparaten aan. Verouderde apparaten kunnen onnodig veel stroom verbruiken. Let daarom goed op het energielabel van grote elektronische apparaten en schaf bijtijds nieuwe aan. Zo voorkom je een verhoogd energieverbruik.