InterieurWonen

4 tips voor een goede thuiswerkplek

4 tips voor een goede thuiswerkplek

De afgelopen jaren zijn steeds meer mensen thuis gaan werken. Anno 2020 lijkt dit de norm te worden. Er is zelfs sprake van dat kantoorbanen de komende jaren zoveel mogelijk vanuit huis worden uitgevoerd. De coronacrisis heeft hier natuurlijk ook enorm aan bijgedragen. Hoewel de meningen over thuiswerken verdeeld zijn, is het natuurlijk wel belangrijk om ook thuis over een goede thuiswerkplek na te denken. Want waar moet deze precies aan voldoen? Hoe zorg je ervoor dat je efficiënt en comfortabel kunt werken? En is het noodzakelijk om nieuw apparatuur in huis te halen? Wij zetten 4 tips voor een goede thuiswerkplek op een rijtje.

1.    Zorg voor een goede laptop

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je je werk op de juiste manier kan uitvoeren. Schaf daarom een kwalitatieve laptop aan. Dat is niet alleen handig tijdens het thuiswerken, maar natuurlijk ook voor recreatief gebruik. Is het financieel op dit moment niet mogelijk om een goed model aan te schaffen? Bekijk dan eens of een tweedehands laptop aanschaffen een goede optie is.

Let op: als je niet over de juiste apparatuur in huis beschikt om thuis te werken en dit wel verplicht wordt gesteld door je werkgever, kan je hem in de meeste gevallen vragen voor een vergoeding of het leveren van deze apparatuur. Vraag daarom altijd om bonnetjes in de winkels, zodat je de kosten eventueel later op je werkgever kunt verhalen.

2.    Aparte ruimte

Ook in huis is het belangrijk om over een fijne werkplek te beschikken. Een van de grootste valkuilen van thuiswerken is dat de grens tussen werk en privé vervaagd. Voor je het weet zit je tussen wasmanden vol vuile was, met Paw Patrol als achtergrondmuziek en een jengelende peuter om je nek te werken. Dat is natuurlijk niet bepaald bevorderend voor je concentratie. Bovendien is de kans klein dat je op zo’n dag veel gedaan krijgt. Daarom is het verstandig om – indien mogelijk – een aparte werkruimte te realiseren.

Dit hoeft echt geen aparte kamer te zijn. Ook een speciaal hoekje in de eetkamer of slaapkamer kan voldoende zijn. Als dit maar een plekje is waar andere gezinsleden minder snel komen en waar je je zelf even af kunt zonderen.

3.    Een opgeruimd gevoel


Niemand kan werken in een overvolle ruimte of een overvol bureau. Daarom is het belangrijk om voor voldoende opbergruimte te zorgen. Kies voor een handige kast of een bureau met extra opbergmogelijkheden. Zo kun je met een opgeruimder gevoel aan de slag gaan. Je zal merken dat dit je werkefficiëntie enorm zal verbeteren.

4.    Denk om de ergonomie

Als je op kantoor werkt wordt er waarschijnlijk door je werkgever alles aan gedaan om de ergonomie te waarborgen. Het bureau en de bureaustoel zijn op de juiste manier afgestemd, zodat je nooit op de verkeerde manier met je laptop werkt. En er zijn voldoende mogelijkheden om even de benen te strekken. De kans is groot dat hier in huis niet aan gedacht is. Toch is het – zeker wanneer je voor een langere tijd of structureel thuiswerkt – belangrijk om ook hier om de ergonomie te denken. Gelukkig hoeven ergonomische kantoormeubelen niet al te duur te zijn. Doe online research en investeer in je eigen lichaam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *