InterieurWonen

Welke verschillende soorten jaloezieën kun je het beste kiezen?

Welke verschillende soorten jaloezieën kun je het beste kiezen

Er zijn veel verschillende soorten jaloezieën beschikbaar. En dat is niet zomaar. Jaloezieën zijn erg populair vandaag de dag. Wat de beste soorten jaloezieën zijn hangt af van een aantal factoren. Zo hangt het af van de ruimte waar ze geplaatst worden, en moet je rekening houden met een aantal praktische zaken zoals lichtinval en hoeveelheid blootstelling aan vocht.

De verschillen in materiaal

Veel gebruikte materialen voor jaloezieën zijn hout en aluminium. Het grootste verschil tussen beide materialen is het gewicht en de dikte van de lamellen. Zo wegen aluminium lamellen minder dan de houten varianten. Ook zijn ze een stuk dunner.

Doordat houten jaloezieën zwaarden zijn kan het als negatief worden beschouwd omdat dit meer kracht kost om te bedienen. Echter biedt kun je houten jaloezieën makkelijker reinigen. Aluminium is ook niet moeilijk te reinigen maar bij hout gaat het meestal net wat makkelijker. Reinigen is erg belangrijk omdat de conditie bij regelmatige reiniging langer intact blijft. Wij raden aan om iedere week de verschillende soorten jaloezieën schoon te maken en jaarlijks een grondige schoonmaak te doen. Echter hangt de keuze tussen aluminium en hout meestal af van de stijl waar men van houdt in plaats van de praktische redenen.

De beste soorten jaloezieën in bepaalde ruimtes

Bij sommige ruimtes moet je kunnen aluminium jaloezieën beter passen dan andere ruimtes. Denk allereerst aan jaloezieën in serres. Heb je een serre waar overdag de schaduw opstaat? Dan volstaan beide materialen. Echter kun je bij een serre waarin het overdag heet wordt en ’s avonds de temperatuur daalt beter voor aluminium kiezen. Deze schommelingen in temperatuur kunnen er namelijk voor zorgen dat hout zal gaan knikken of kromtrekken. En dit ziet er niet alleen onaantrekkelijk uit, het zorgt er ook voor dat praktische functies zoals privacy en lichtbeheersing minder worden.

Bij het kiezen van het juiste materiaal moet je ook rekening houden met de hoeveelheid vocht waar de jaloezieën aan blootgesteld worden. Vooral bij badkamers en keukens is dit vaak het geval. Zo kan water van een douche op de jaloezieën terecht komen of kan er tijdens het koken water worden gemorst. In deze gevallen is een aluminium jaloezie een betere keuze. Bij een houten variant krijg je eerder last van verslijting.

Heb je geen last van warmte- of vochtproblemen? Dan zal de keuze volledig afhangen van je eigen stijl. Hierbij is het zaak om te kijken of hout mooier bij je interieur past, of dat aluminium een betere keuze is. Uiteraard is dit verschillend per situatie. Mocht je er zelf niet aan uit komen, dan kan het inschakelen van een adviseur ervoor zorgen dat je een betere keuze maakt.

De beste soorten jaloezieën in bepaalde ruimtes

Budget en jaloezieën

Je zult misschien denken dat kant-en-klare jaloezieën een stuk goedkoper zijn dan wanneer je het op maat laat maken. Echter hoeft dit in de praktijk helemaal niet te zijn. Wanneer je kant-en-klare jaloezieën koop kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je de verkeerde maten koopt en dat het er minder mooi uit ziet. Bij een op maat service worden de jaloezieën precies goed geplaatst en zo gemaakt dat ze niet te groot, en niet te klein zijn. Ook is kan het nodig zijn om bij kant-en-klare varianten extra monteurs in te huren. En ook dit zorgt natuurlijk voor de nodige kosten.

Om tot de beste keuze te komen voor jouw jaloezieën, is het dus belangrijk dat dat je de omgeving goed bekijkt waar ze geplaatst worden. Een vochtige omgeving kan bij houten varianten al snel voor schade zorgen. Heb je hier geen last van? Dan hangt het type jaloezie helemaal af van de stijl die je interieur heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.