Schrik jij ook ieder jaar weer van de energieafrekening? Moet je telkens bijbetalen en zit er vrijwel geen verandering in je verbruik? Dan wordt het hoog tijd om over te stappen. Maar wie is de goedkoopste energieleverancier? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Dit hangt immers af van meerdere factoren. Hierbij speelt je eigen energieverbruik een belangrijke rol. Het is daardoor moeilijk te vergelijken. Er is geen kant en klaar antwoord. Goedkoopste energie vergelijken 2019? Zo pak je dat aan!
Waarom overstappen van energieleverancier?
Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat nog steeds heel veel mensen bij dezelfde energiemaatschappij blijven hangen. Vaak zijn ze al jaren klant bij dezelfde leverancier en zien ze geen reden om dit te veranderen. Waarom zou je immers overstappen als je tevreden bent met je huidige contract? Daarom zien we vaak verbaasde blikken als aangeraden wordt om ieder jaar van maatschappij te wisselen. Toch kan dit een besparing van honderden euro’s per jaar opleveren. Ieder jaar weer proberen energieleveranciers zoveel mogelijk klanten binnen te slepen. Dit doen ze door met leuke aanbiedingen en welkomstacties te strooien. Als bestaande klant profiteer je hier niet van. Soms krijg je wel een ‘aanbieding’ omdat je al lang klant bent, maar in verhouding valt die actie in het niet bij de welkomstacties die ze strooien voor nieuwe klanten. Door op regelmatige basis over te stappen, zorg je ervoor dat je altijd van de laagste energieprijzen geniet. Zo ben je geen dief van je eigen portemonnee!
Energie vergelijken doe je zo!
Maar hoe gaat het energie vergelijken eigenlijk in zijn werk? Tegenwoordig gaat dit eigenlijk stukken eenvoudiger dan vroeger. Waar je voorheen alle voorwaarden naast elkaar moest leggen en zelf een optelsom moest maken, is er tegenwoordig een online vergelijkingstool die dit allemaal voor jou doet. Jij geeft enkele persoonlijke informatie en de computer rekent uit waar je het voordeligst uit bent. Natuurlijk moet je wel alert blijven. Het kan voorkomen dat een bepaalde actie ervoor zorgt dat een leverancier goedkoper is, maar dat deze totaal niet aansluit op jouw wensen. Ga dan ook nooit geheel af op de resultaten van de computer, maar gebruik ze als leidraad om een uiteindelijke beslissing te maken.
Overstappen naar een andere energieleverancier is vervolgens ook niet zo moeilijk meer. In de meeste gevallen kun je dit online gemakkelijk regelen. Vaak is het enkel noodzakelijk om wat persoonlijke gegevens door te sturen en wordt het contract vanzelf opgesteld. Hierbij is het wel belangrijk dat je je huidige energiecontract nog eens nakijkt. Bekijk wat de voorwaarden van dit contract precies zijn. Bij een contract voor bepaalde tijd kan het voorkomen dat je een boete moet betalen als het contract voortijdig wordt opgezegd. Dit hoeft niet direct een probleem te vormen, aangezien veel energieleveranciers deze boete voor lief nemen als je voor hun kiest, maar kan wel voor nare financiële verrassingen zorgen. Neem eventueel contact op met de nieuwe energiemaatschappij die de voorkeur heeft en bespreek hoe zij met zo’n boete omgaan. Meestal is er een goede regeling te treffen en hoeft een contract voor bepaalde tijd geen belemmering te vormen.