Een warmtepomp is een fijn alternatief om je woning of kantoor te verwarmen. Hierbij wordt er geen gebruik gemaakt van uitgeputte grondstoffen zoals gas. Hiermee is de warmtepomp een zeer duurzaam en innovatief systeem. De overheid wil veranderingen zien in ons gedrag en levensstijl. Daarbij hoort ook duurzamer leven en zuiniger omgaan met energie. We moeten allemaal bijdragen aan een beter milieu: voor onszelf, onze kinderen en (achter)kleinkinderen. Dat komt wel met een prijs. Mensen moeten massaal overstappen op andere methodes om hun huis te verwarmen. De op gas gestookte cv-ketel verdwijnt langzaam uit het straatbeeld en wordt dikwijls overgenomen door de warmtepomp. Toch is niet iedereen geheel enthousiast over deze ontwikkeling. Duurzame energiesystemen kosten vaak veel geld. Niet iedereen heeft genoeg financiële middelen om die overstap op korte termijn te maken. Bij warmtepompen kunnen de prijzen enorm variëren. Er zijn talloze verschillende soorten die elk met hun eigen prijskaartje komen. Logischerwijs bestaan er dan ook veel misverstanden over de warmtepomp kosten. Hieronder lees je welke kosten je kunt verwachten en hoe je kunt besparen op de aanschaf van een warmtepomp.
Gemiddelde kosten
Het is ontzettend lastig om duidelijk op een rijtje te zetten hoeveel een warmtepomp kost. Dit ligt voornamelijk aan de grote hoeveelheid verschillende soorten. Daarnaast is er per type soort ook verschil in merk en extra opties. Je kunt de warmtepomp vaak geheel naar eigen wens en vraag samenstellen. Hierdoor variëren de prijzen enorm. Een goedkope variant is het aanleggen van een hybridepomp naast de cv-ketel. Hierbij moeten we wel stellen dat de cv-ketel uiteindelijk geheel uit beeld zal verdwijnen in ons land. Dit is dan ook een tijdelijke oplossing voor duurzaam wonen om die periode te overbruggen. De aanleg van dit systeem kost tussen de vijf- en zevenduizend euro. De kosten zijn afhankelijk van de type woning en het installatieproces.
Ook de aanschaf van een lucht-water pomp kan zorgen voor een flinke besparing op de aanschafprijs. Deze pompen kosten rond de vierduizend euro inclusief installatie. Hierbij geldt wel dat dit de meest eenvoudige pomp is. Als je kiest voor luxer of meerdere opties zal de prijs geleidelijk stijgen. Dit systeem is prima geschikt om een woon- of kantoorruimte te verwarmen. Dankzij de simpele installatie en zachte prijs is dit een zeer populaire keuze voor de consument.
Besparen op de warmtepomp
Een warmtepomp is niet goedkoop, dat is duidelijk. Toch zijn er verschillende manieren om te besparen op de aanschafprijs. Research doen naar de verschillende soorten warmtepompen is hierbij al heel belangrijk. Zo weet je precies welk systeem voor jou geschikt is en betaal je niet te veel voor extra’s die je toch niet gebruikt. Daarnaast is het verstandig om een subsidie aan te vragen. Een subsidie kan de kosten voor een warmtepomp flink omlaag helpen. Op dit moment geldt er een basissubsidie, deze is ruim duizend euro. Daarnaast krijg je soms extra subsidie als je kiest voor een speciaal merk of model die nog energiezuiniger werkt. Hierdoor kun je soms tot wel tweeduizend euro besparen. Dat maakt een warmtepomp kopen een stuk aantrekkelijker.