InterieurWonen

Hoe haal je alles uit je slimme verlichting?

Hoe haal je alles uit je slimme verlichting?

Onze levens worden steeds drukker. We hebben overvolle agenda’s en komen elke avond uitgeblust thuis. Dan is niks lekkerder dan op de bank neerploffen en voorlopig niet op te hoeven staan. De lampen? Die doe je dan natuurlijk het liefst ook vanuit je luie stoel aan. Met slimme verlichting kan dat! Dan bestuur je de lampen namelijk via een voice assistant of app op je telefoon of tablet. Ideaal! Maar hoe haal je nu écht alles uit je smart lamp? Wij geven enkele tips.

Werken met smart scenario’s

Een handige manier om het meeste uit je verlichting te halen is door te denken vanuit scenario’s. De vraag die je jezelf dan stelt is: welk scenario past er bij deze kamer? In de hal wil je bijvoorbeeld waarschijnlijk dat het licht maar heel eventjes brandt en daarna automatisch weer uitgaat. In dat geval is het slim om het gebruik van een bewegingssensor te overwegen. Sommige slimme lampen zijn met zo’n sensor uit te breiden, zodat je hiermee perfect op dit scenario kunt inspelen.

Een andere kamer betekent ook weer een ander scenario. Zo wil je in de slaapkamer of woonkamer bijvoorbeeld graag dat de led lampen gedimd kunnen worden.  Als je bijvoorbeeld een spannende film gaat kijken. In dat geval komen slimme lampen ook van pas, want deze zijn vrijwel altijd dimbaar.

slimme lamp

Werken met zones

Een andere handige manier om alles uit je slimme verlichting te halen is door te werken met zones. Dit is vooral een goede optie als je alle lampen in je huis al hebt vervangen door slimme lampen. In dat geval kun je de lampen verdelen per zone. Een zone zou onder andere een kamer in huis kunnen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld in één klap alle lampen in de zone ‘woonkamer’ uitzetten als je naar bed gaat. Een andere optie is om de lampen op te delen aan de hand van de functie. Zo zal je de sfeerverlichting wellicht vaker willen dimmen, terwijl de functionele verlichting wel op volle sterkte moet branden. Bovendien kun je zo gemakkelijker de lichtkleur bepalen: warmer voor sfeerverlichting, kouder voor functionele verlichting.

Smart Home: een alomvattend systeem

Niet alleen je lampen kunnen slim zijn, ook andere apparaten in huis hebben soms slimme functies. Door de lampen daarom te verbinden aan een Smart Home-systeem, bijvoorbeeld de assistent van Google, Alexa van Amazon of Calex, kun je nog veel meer doen vanaf je luie stoel. Zo kun je de muziek aanzetten, het weerbericht opzoeken of een wekker voor volgende morgen zetten. Bovendien kun je deze systemen niet alleen besturen via de app maar ook met je stem. Ze werken namelijk met spraakherkenning, zodat je hiervoor niet eens je telefoon hoeft op te pakken. Een bijkomend voordeel van zo’n alomvattend systeem is daarbij dat je verschillende apparaten aan elkaar kunt verbinden. Heb je bijvoorbeeld slimme lampen én slimme gordijnen in huis? Dan kun je ze zo aan elkaar verbinden dat de lampen aangaan als de gordijnen sluiten.

Slimme verlichting brengt natuurlijk sowieso al een hoop voordelen met zich mee, zoals het enorme gemak dat je hierdoor ondervindt. Door de smart lamp echter optimaal te gebruiken, kun je er je leven al helemaal gemakkelijk(er) mee maken. Zo haal je alles uit je slimme lampen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.