Wist je dat een goede nachtrust letterlijk van levensbelang is? Terwijl het voor een mens wel degelijk mogelijk is om enkele weken zonder voeding te leven, kunnen we zeker geen dagen zonder slaap. Daarmee behoort een goede nachtrust tot één van onze belangrijkste levensbehoeftes. Het verbeteren van je slaap geeft jouw lichaam dan ook een enorme positieve boost. Helaas zien we nog al te vaak dat slapen niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt. Ieder jaar weer verschijnen er honderden Nederlanders met slaapproblematiek op het spreekuur van hun huisarts. Voordat zij naar medische middelen grijpen is het echter eerst belangrijk om te kijken wat je zelf kunt doen. De oplossing ligt immers vaak meer voor de hand dan je zou denken. Slaapproblematiek op natuurlijke wijze oplossen heeft dan ook nog altijd de voorkeur. Zeker als we kijken naar de voordelen op de lange termijn. Maar hoe belangrijk is een goede nachtrust nu echt? En wat kun je zelf doen?
Positievere kijk op het leven
Depressies en slaapproblemen gaan vaak hand in hand. Door te veel piekeren en zware emoties kan de nachtrust enorm verstoord worden. Tegelijkertijd zorgt een slechte nachtrust er ook voor dat je minder positief in het leven staat. Een vicieuze cirkel dus. Het zal je ongetwijfeld dan ook bekend in de oren klinken. Na een goede nachtrust ziet het leven er veel mooier uit dan als je je slechts op een paar uurtjes slaap door de dag heen moet ‘worstelen’. Het is dan ook niet vreemd dat dokters en psychiaters vaak eerst de nachtrust aanpakken, alvorens ze verder werken aan een oplossing voor de depressie.
Zelf kun je hier ook veel aan doen. Zo kun je er voor kiezen om je smartphone, tablet en televisie minimaal een uur voordat je gaat slapen uit te schakelen, meer rust te pakken voor het slapengaan en voor een kwalitatief matras van matrasaanhuis en goed hoofdkussen te zorgen. Hierdoor creëer je een fijnere slaapomgeving, waardoor de kans op een goede nachtrust een stuk hoger ligt.
Minder vaak ziek
Het ziekteverzuim op de werkvloer aanpakken? Zorg er dan eerst voor dat alle werknemers van voldoende slaap genieten. Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat mensen die slecht slapen veel vatbaarder zijn voor ziektekiemen. Daarnaast duurt het ook langer voordat hun lichaam herstelt is na een ziekte. Dit heeft meerdere oorzaken. Allereerst heeft een goede nachtrust enorm veel invloed op het immuunsysteem. Daarnaast zal het lichaam ‘gereset’ worden na een goede nachtrust. Hierdoor herstel je veel sneller. Het is niet voor niets dat ‘veel slaap’ het beste medicijn is tegen een fikse griep of verkoudheid.
Minder kans op obesitas
Slecht slapen is de nieuwste dikmaker. Ja, je hoort het goed. Wanneer je op structurele basis te weinig slaapt, zullen de kilo’s er uiteindelijk aanvliegen. Dit komt doordat een slechte nachtrust voor een tragere stofwisseling zorgt. Daarnaast krijgen mensen die slecht slapen vaak eerder trek en zullen ze sneller naar (ongezonde) snacks grijpen. Deze negatieve vicieuze cirkel houdt veel Nederlanders in zijn greep. Het grote voordeel is dat het oplossen van het slaapprobleem al vaak enorm effectief is.