Interieur

Een mangohouten meubel kopen? De voor- en nadelen op een rij

Een mangohouten meubel kopen? De voor- en nadelen op een rij

Met warme mangohouten meubels maak je van iedere ruimte een sfeervolle en comfy plek. Niet gek dus dat woonwinkels zich meer en meer vullen met deze prachtige meubels. Overweeg jij ook je woning te verrijken met een mangohouten meubel, maar twijfel je nog over een paar punten? Wij leggen in dit artikel graag alle voor- en nadelen van mangohout voor je uit. Alvast een kleine spoiler: de nadelen wegen niet op tegen de vele voordelen.

Sfeermaker

Mangohout is een tropische houtsoort. Het heeft daarom niet veel nodig om sfeervol te ogen. De warme tinten van het hout geven ieder meubel een natuurlijk en exotisch tintje, ook wanneer het mangohout zwart gebeitst is. Echter is geen enkele plank hetzelfde door de verschillende kleurschakeringen, nerftekeningen en knoesten. Daardoor zijn deze meubels soms wat moeilijker te combineren met een strak of minimalistisch interieur. In een landelijk of industrieel interieur passen ze dan weer wel uitstekend. De zwarte metalen accenten die je vaak terugziet in bijvoorbeeld de poten of greepjes, dragen daar extra aan bij. Het warme hout en het donkere metaal maken van elk meubel een echte eyecatcher. Na een aantal jaar intensief gebruik, kan het meubel wat gebruikssporen laten zien. Gelukkig is dat makkelijk te behandelen. Schuur het meubel heel licht op, breng een extra laagje olie, beits of bijenwas aan en klaar ben je! Door deze behandeling komen de nerftekeningen en kleuren weer extra mooi uit.

Makkelijk in onderhoud

Mangohout behoort tot de hardhoutsoorten en kan dus prima tegen een stootje, daardoor is onderhoud van mangohout gelukkig niet vaak nodig. Eigenlijk zijn de tips heel eenvoudig: droog het meubel na morsen gelijk met een droge doek en gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Het is verstandig om vocht gelijk te verwijderen. Zo voorkom je kringen of verkleuringen. Wil je het meubel schoonmaken? Doe dat dan met een licht vochtige doek met enkel wat water en droog het daarna met een droge doek.

Verklein je ecologische voetafdruk

Een ander voordeel is dat mangohout enorm duurzaam is. Mangohout is namelijk een restproduct van de mangoteelt. Wanneer een boom niet genoeg mango’s produceert of te oud of te groot is, wordt hij gekapt zodat er weer een verse nieuwe boom geplant kan worden. Het hout wordt vervolgens gebruikt voor het maken van allerlei prachtige meubels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.