InterieurWonen

De radiator plaatsen. Waar wel en waar niet.

de radiator plaatsen waar wel en niet

Ben je bezig met een nieuwbouwproject of ga je een bestaande woning flink onder handen nemen? Dan zal je in beide gevallen veel aandacht besteden aan energiebesparende maatregelen. Men vergeet hierbij vaak na te denken over de plaatsing van de radiatoren, terwijl een goede plaatsing belangrijk is voor het comfort in huis en uiteindelijk ook voor je energierekening.

Radiator plaatsen tegen muren

Radiatoren worden geplaatst tegen de muur. Er is echter een groot verschil of je deze tegen een buitenmuur of een binnenmuur plaatst.

Buitenmuren

Bij voorkeur wordt een radiator tegen een buitenmuur onder een raam geplaatst. De eerste keer dat ik dit las vond ik dit erg vreemd, want ik had het idee dat zo de meeste warmte verloren gaat. Blijkbaar zorgt deze plaatsing ervoor dat de lucht minder snel afkoelt, omdat de koude straling en luchtstroom aan het raam geneutraliseerd worden. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de lucht aan de grond een stuk warmer aanvoelt.

Toch gaat er wel degelijk warmte verloren. De achterzijde van een radiator straalt warmte uit naar de muur achter de radiator. Dit zorgt ervoor dat de oppervlaktetemperatuur van de muur hoger is dan de andere muren. Hierdoor gaat warmte verloren. Daarom wordt het aangeraden om het volgende te doen:

  • Isoleer de muur achter de radiator extra, zodat de warmte binnenblijft;
  • Plak aluminiumfolie achter de radiator met de reflecterende zijde naar de radiator toe.

Omdat er bij plaatsing onder een raam al warmte verloren gaat, moet je radiatoren zeker nooit tegen een raam plaatsen. De warmte zou dan nog sneller wegtrekken. Onder ramen of tegen een raam aan is dus een groot verschil!

Afstand van de muur en grond

De radiator moet ongeveer 5 cm van de muur af staan, op minimaal 10 cm boven de afgewerkte vloerpas. Nog hoger is geen probleem en kan zelfs problemen voorkomen als je ooit een nieuwe vloer wilt plaatsen. Een verkeerd geplaatste radiator kan leiden tot onvoldoende warmte in huis, waardoor je meer gaat stoken en ook de energierekening stijgt.

Benut de ruimte volledig

Heb je een kleine woonkamer en wil je optimaal gebruik maken van de ruimte? Ga dan de hoogte in met verticale radiatoren. Zo kan je de rest van de muur gebruiken voor andere meubelen. Een verticale radiator kan je verstoppen in een nis of je koopt een mooie woonkamer designradiator die mag opvallen.

Met deze tips maak je zo effectief mogelijk gebruik van je radiatoren, zodat je dit uiteindelijk in je portemonnee terugziet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.