InterieurWonen

Bestuur uw huis op afstand met uw smartphone

Bestuur uw huis op afstand met uw smartphone

Slimme technieken zorgen voor steeds meer op afstand bedienbare items in uw huis. Laat de rolluiken bijvoorbeeld om 20.00 uur zakken en doe binnenshuis alvast enkele lampen aan. Zet de kachel om een bepaalde tijd iets harder zodat u binnenkomt in een huis met een aangename temperatuur en doe de garagedeur alvast open zodat u zonder uw auto te hoeven verlaten de garage kunt binnenrijden. Het klinkt u wellicht nog een beetje in de oren als een huis van de toekomst, maar tegenwoordig is het allemaal gemakkelijk en snel via een app op uw smartphone te regelen.  

Wat is het verschil tussen domotica en smart home?

Domotica is eigenlijk een samensmelting van de Latijnse woorden Domus (huis) en telematica. Deze technieken werden voorheen vooral toegepast in duurdere villa’s. Voor veel mensen die in een rijtjeshuis of twee onder één kap woning woonden was een domotica systeem simpelweg onbetaalbaar. Ook nu zijn de kosten van een dergelijk systeem nog steeds beduidend hoger dan bij een smart home. Een simpel domotica systeem kost u al gauw € 5000,- en moet door een specialist worden aangelegd. Veelal wordt dit trouwens al geïntegreerd bij de bouw van een huis en is het lastiger aan te leggen in een bestaande woning. Een zogenaamd smart home is voor de meeste particulieren een veel betere en gemakkelijkere oplossing. Dit systeem werkt draadloos en wordt bovenal bestuurd door een app op uw smartphone. Met een beginprijs van rond de € 300,- voor een basisstation kunt u het systeem stap voor stap zelf gemakkelijk uitbouwen.

Wat kunt u met een smart home?

Via het basisstation dat verbonden is met het internet kunt u beginnen met het aansluiten van één apparaat dat u op afstand wil gaan bedienen. Denk bijvoorbeeld aan de verwarming of verlichting van uw huis. Geleidelijk kunt u uw smart home gemakkelijk zelf uitbreiden door eenvoudig nieuwe apparaten toe te voegen zonder al te veel technische kennis. Laat de garagedeur deel uitmaken van het smart home systeem of laat uw zonwering zakken met behulp van de app op uw smartphone. Middels verschillende sensoren en detectors is het mogelijk om via uw smartphone op de hoogte te worden gebracht van bijvoorbeeld een brandalarm of ongeoorloofd bezoek in uw woning. Door uw apparatuur geheel of gedeeltelijk te automatiseren wordt uw leven een stuk eenvoudiger. U hoeft nooit meer thuis te komen in een koud en donker huis maar doet via de app alvast de lichten aan. Ook kunt u de kachel alvast een standje hoger zetten zodat de temperatuur in uw woning aangenaam is bij binnenkomst.

Soorten bediening            

Zoals hierboven al beschreven wordt, kunt u een smart home bedienden via een app op uw smartphone. Er zijn echter meer soorten bediening mogelijk. Zo kunt u sommige apparaten ook bedienen met gebruik van een afstandsbediening, een wandschakelaar en zelfs met uw stem. Via Google kunt u bijvoorbeeld uw wekker vertellen dat hij u de volgende morgen om 8 uur moet wekken. Schakel ook tussen verschillende televisiekanalen met behulp van uw stem. Dankzij de app op uw smartphone heeft u de volledige controle over verschillende apparaten in uw hele huis. Waar en wanneer u maar wilt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.